Koe uusi yle.fi

Hypo ennustaa nousua asuntojen hintoihin – "Ei asuntokuplaa, paitsi yksiöissä"

Hypo uumoilee korkojen pysyvän alhaisina. Se kertoo olemattomista kasvuodotuksista.

talous
MIes katselee ikkunasta ulos asuntonäytössä. Tutkimuksen mukaan Suomessa asuntolainan keskimääräinen koko on vajaat 107 000 euroa.
Yle

Lisääntynyt asuntokauppa tarkoittaa hintojen nousua tänä vuonna, arvioi Suomen hypoteekkiyhdistys. Asuntokauppoja tehtiin viime vuonna Suomessa lähes seitsemän prosenttia enemmän kuin edellisenä vuonna, selviää asuntolainoihin erikoistuneen Hypon asuntomarkkinakatsauksesta.

Hypon mukaan lähivuosina ei ole pelkoa korkojen noususta. Hypo muistuttaa, että matalat korot kertovat kuitenkin olemattomista kasvu- ja inflaatio-odotuksista.

Hypo arvioi, että Helsingin ympäristössä asuntokauppa käy nykyisin lähes normaalilla tasolla. Hypon asuntoindeksi, joka yhdistää hinta- ja kauppamäärätiedot, kertoo kysynnän kasvaneen viime vuoden lopulla pääkaupunkiseudulla.

Merkitystä on työllisyydellä. Työttömiä uumoillaan olevan paljon lähivuosinakin, joten asuntomarkkinoilla on rajalliset nousumahdollisuudet.

Hypon mukaan Suomessa ei ole asuntokuplaa, paitsi joissakin yksiöissä. Hypo muistuttaa yksiöiden hintojen seurailleen muuta asuntomarkkinaa finanssikriisiin saakka. Esimerkiksi 10 vuotta sitten yksiöiden neliöhinnat olivat Helsingissä alle 20 prosenttia ja muualla Suomessa 10 prosenttia kolmioiden neliöhintoja kalliimmat. Nyt Helsingissä on yksiöitä, joiden neliöhinta on lähes 40 prosenttia kalliimpi kuin suuremmissa asunnoissa, Hypon katsauksessa kerrotaan.