1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Yle maailmalla

Kalifornia taistelee historiallisen pitkää kuivuutta vastaan muuttamalla merivettä juomakelpoiseksi

Kun kalifornialainen avaa kotonaan vesihanan hän tuskin tulee miettineeksi, mistä kraanasta virtaava vesi tulee. Niin kauan kuin kaikki on hyvin, ei sitä tarvitsekaan miettiä. Viimeiset neljä vuotta Kaliforniaa on kuitenkin riivannut kuivuus.

Yle maailmalla
Kunnan työntekijät Christian Manns (etualalla) ja Clyde Loflin (taustalla) täyttävät omakotitalon vesisäiliötä East Portervillessa.
Kunnan työntekijät Christian Manns (etualalla) ja Clyde Loflin (taustalla) täyttävät omakotitalon vesisäiliötä East Portervillessa.Tomi Hinkkanen / Yle

Keski-Kalifornian East Portervillessa, runsaan kolmensadan kilometrin päässä Los Angelesista asuvan laosilaistaustaisen Lai Phentthavyn elämään kuivuus iski konkreettisesti pari vuotta sitten. Aamu alkoi ankeasti, hanasta ei tullut vettä.

East Portervillen pienen maaseutukunnan asukkaiden taloihin ei johda vesijohtoja, vaan vesi saatiin omista kaivoista.

Nyt pohjavesi oli ehtynyt ja kaivot kuivuneet. Asukkaat joutuivat sinnittelemään pitkään vapaaehtoisjärjestöjen tuella. Nykyään talojen pihoille on tuotu vesisäiliöitä ja kunta toimittaa vettä tankkiautoilla. Näky on kuin kehitysmaasta.

– Vesi haisee ja joskus sen seassa on hiekkaa, Lai Phentthavyn huokaa keittiössään.

Perheen kahdeksalla jäsenellä on käytössään tuhannen litran vesitankki. Vertailun vuoksi, keskivertoamerikkalainen käyttää päivässä 500 litraa vettä.

Kalifornian keinotekoinen vihreys

Kalifornian väkirikas eteläosa on luonnostaan kuivaa autiomaata. Vehreät puut, nurmet ja istutukset ovat kaikki silmänlumetta. Ne eivät kasvaisi täällä ilman keinokastelua. Vesi virtaa Etelä-Kaliforniaan akvedukteja pitkin Pohjois-Kaliforniasta ja Coloradojoesta.

Pitkään järjestely toimi.

Sierra Nevadan vuorille satoi talvisin lumipeite. Keväällä lumi suli ja täytti vesistöt, joista vesi kerättiin talteen ja johdettiin Etelä-Kaliforniaan. Ilmastonmuutos on kuitenkin tuonut Kaliforniaan vuosi vuodelta korkeampia lämpötiloja ja piteneviä kuivuuskausia. Jotain oli tehtävä.

Kalifornian kuvernööri Jerry Brown määräsi viime vuonna, että vedenkulutusta on vähennettävä neljänneksellä.

Esimerkiksi Los Angelesissa puutarhoja saa kastella vain kolmena päivänä viikossa. Kaupunki tarjoaa rahaa nurmikon poistamisesta ja sen korvaamisesta vähän vettä kuluttavilla kasveilla. Ihmisiä on kehotettu lyhentämään suihkussa käymistään.

Säästötoimet ovat purreet ja vedenkulutus vähentynyt.

Los Angelesista 140 kilometriä etelään on menty vieläkin pidemmälle. Sinne on rakennettu täysin uusi vesilähde.

Asukkaat juovat "merivettä"

Kalifornian ensimmäinen suuri suolanpoistolaitos sijaitsee Carlsbadin pikkukaupungissa Tyynen valtameren rannalla.

Täällä surffaajat nauttivat aalloista ja rantapromenadilla vastaan tulee koirantaluttajia, juoksijoita sekä eläkeläisiä. Suolanpoistolaitos sijaitsee kadun toisella puolella, aidan takana ja katseilta piilossa, huomiota kiinnittämättä.

Laitos aloitti toimintansa viime vuoden lopulla. Se tuottaa päivittäin 190 miljoonaa litraa juomavettä. Määrä riittää neljänsadantuhannen ihmisen tarpeisiin.

– San Diegon piirikunta on aivan vedenjakeluketjun häntäpäässä. Siksi se etsi paikallista, luotettavaa ja kuivuusvarmaa ratkaisua pönkittämään vedensaantia, suolanpoistolaitoksen omistavan Poseidon Waterin tiedottaja Jessica Jones alustaa.

Tästä puhdistettu juomavesi lähtee suolanpoistolaitoksesta San Diegon piirikunnan vesisysteemiin.
Tästä puhdistettu juomavesi lähtee suolanpoistolaitoksesta San Diegon piirikunnan vesisysteemiin.Tomi Hinkkanen / Yle

Jätteenä supersuolaista vettä

Kävelemme pitkin laitoksen käytäviä. Niiden molemmin puolin risteilee putkia. Muutamissa lukee "merivettä" ja "juomavettä". Joka puolella kuuluu tasainen humina. Työntekijöitä ei näy missään.

Täysin automatisoitu laitos työllistää vain 36 henkilöä, lähinnä huoltotehtävissä.

Laitokseen pumpataan Tyynestä valtamerestä suolavettä, joka muunnetaan makeaksi juomavedeksi. Tämä tapahtuu niin, että merivedestä poistetaan ensin kiinteät ja nestemäiset epäpuhtaudet, jolloin jäljelle jää puhdasta suolavettä.

Saavumme suureen halliin, jossa kohoaa putkista koostuvia torneja. Täällä suola poistetaan vedestä käänteisosmoosilla. Vesi pakotetaan valtavalla paineella putkien sisällä olevien kalvojen läpi. Vesi puhdistuu niin perusteellisesti, että siihen on lisättävä mineraaleja jälkikäteen.

Paineputkia, joissa suolavedestä tehdään makeaa vettä käänteisosmoosilla.
Paineputkia, joissa suolavedestä tehdään makeaa vettä käänteisosmoosilla.Tomi Hinkkanen / Yle

Merivedestä puolet jalostuu juomavedeksi, puolet on sivutuotteena syntyvää erittäin suolaista liuosta nimeltä brine.

– Lisäämme brineen tavallista merivettä. Takaisin mereen laskettava vesi on vain kymmenen prosenttia suolaisempaa kuin ympäröivä merivesi, Jessica Jones selittää.

Suolavesi lasketaan mereen kahden aallonmurtajan välistä, josta virtaukset vievät sen avomerelle.

Luonnosta riippumaton vesilähde

Merivesi muuttuu juomavedeksi 20 minuutissa. Kierroksen lopuksi saavumme ulos pihalle vesihanan äärelle. Tiedottaja Jones kääntää hanaa ja täyttää kaksi muovimukia vedellä.

Vesi maistuu hyvälle, eikä tippaakaan suolaiselle.

– Tämä on uusi vedentuotantotapa ja piirikunnan ainoa, joka ei ole riippuvainen sateesta tai lumipeitteestä. Se on paikallinen, luotettava vesilähde, Jessica Jones kertoo säteillen.

Suolanpoistolaitoksen omistavan Poseidon Water -yhtiön tiedottaja Jessica Jones.
Suolanpoistolaitoksen omistavan Poseidon Water -yhtiön tiedottaja Jessica Jones.Tomi Hinkkanen / Yle

Carlsbadin suolanpoistolaitoksen vesi täyttää vajaat kymmenen prosenttia San Diegon piirikunnan vedentarpeesta. Se on kalliimpaa kuin kierrätetty ja tekojärvistä saatava vesi, mutta halvempaa kuin piirikunnan ulkopuolelta tuotu vesi. Ja San Diegon piirikunta tuo noin 85 prosenttia juomavedestään.

Kemian ja biomolekylian insinöörialan professori Yoram Cohen UCLA:n yliopistosta näkee Carlsbadin suolanpoistolaitoksen tervetulleena lisänä osavaltion vedentuotantoon.

– Kun ihmiset investoivat rahojaan, he eivät pistä kaikkea samaan koriin. Sama pätee veteen. Ei ole hyvä, että kaikki vesi tulee yhdestä ja samasta lähteestä, sillä jos sille tapahtuu jotain, olet pulassa.

Kemian ja biomolekylian insinöörialan professori Yoram Cohen.
Kemian ja biomolekylian insinöörialan professori Yoram Cohen, joka työskentelee UCLA:ssa.Tomi Hinkkanen / Yle

Cohenin mukaan suolanpoisto antaa vaihtoehtoisen vesilähteen ja puskuroi vedensaannin vaihtelut kuivuuden aikoina. Laitoksista saatava vesi on professorin mukaan lisäksi korkealaatuista.

Professori Cohen muistuttaa, että maailmalla vastaavia laitoksia on toiminut vuosikymmeniä. Niiden ympäristövaikutukset ovat jääneet minimaalisiksi.

Kaliforniassa on tiukat ympäristömääräykset. Carlsbadin laitoskin joutui käymään läpi kahdeksan vuotta kestäneen lupaprosessin.

Uusia suolanpoistolaitoksia suunnitteilla

Kun sääilmiö el Niño on tuonut sateita Pohjois-Kaliforniaan, voisi joku luulla, että suolanpoistolaitokset ovat tarpeettomia.

– Jos sataa muutaman päivän, ihmiset unohtavat kuivuuden. Vedensaatavuuden kehittäminen vie vuosia. Emme voi herätä yhtenä aamuna ja todeta, että meillä on vedenpuute, rakennetaan suolanpoistolaitos, professori Cohen muistuttaa.

Santa Barbaraan valmistui suolanpoistolaitos 1990-luvun alussa. Sitä ei kuitenkaan koskaan otettu käyttöön, koska silloinen kuivuuskausi päättyi. Nykyisin päättäjät katsovat asiaa pidemmällä tähtäimellä.

San Diegon piirikunta on sitoutunut ostamaan koko Carlsbadin tuotantokapasiteetin seuraavien 30 vuoden ajan. Santa Barbaran vanha suolanpoistolaitos puolestaan uudistetaan ja otetaan käyttöön syksyllä.

Carlsbadin laitoksen omistava Poseidon Water suunnittelee samankokoisen laitoksen perustamista Huntington Beachiin. Rakennustöiden toivotaan pääsevän käyntiin vielä tänä vuonna.

Kaikkiaan Kalifornian rannikolle on suunnitteilla 15 uutta suolanpoistolaitosta.

Suolanpoistolaitos pumppaa suolaveden laitoksen vieressä olevasta Agua Hedionda -laguunista.
Suolanpoistolaitos pumppaa suolaveden laitoksen vieressä olevasta Agua Hedionda -laguunista.Tomi Hinkkanen / Yle

Ei mikään viisastenkivi

Väestön kasvaessa ja ilmaston muuttuessa Kalifornia tarvitsee perinpohjaisen vesistrategian. Suolanpoistolaitos ei ole mikään viisastenkivi taistelussa kuivuutta vastaan, ainoastaan yksi työkalu.

Myös veden kierrätys, tuonti ja säästäminen ovat tarpeen.

Tomi Hinkkanen, Carlsbad