Pienkone päin vuorenseinää Nepalissa, 23 ihmistä kuoli

Vuoristoinen Nepal tarvitsee lentoliikennettä, mutta sillä on pahoja turvallisuuspuutteita.

Ulkomaat
Pienkone pienellä lentäkentällä, taustalla lumihuippuisia vuoria.
Jomsomin lentokentällä viime keväänä kuvattu Tara Airin kone on samanlainen kuin tiistain turmakone. Narenda Shrestha / EPA

Nepalissa kadonneen pienkoneen hylky on löytynyt vuoristosta. Kaikki koneessa olleet 20 matkustajaa ja kolme miehistön jäsentä ovat kuolleet, kertovat pelastustyöntekijät.

Tara Air -yhtiön kone oli matkalla Pokharasta Jomsomiin, patikoijien suosimalla Mustangin alueelle. Yhteys koneeseen menetettiin pian nousun jälkeen.

Aluetta riepottelevat kovat tuulet

Viranomaisten mukaan vaikuttaa siltä, että kone lensi suoraan päin vuorenseinää. Alueella vallitsi sankka sumu. Asiantuntijoiden mukaan alueelle ovat tyypillisiä myös erittäin kovat aamutuulet.

Läheisen Ruoshen kylän asukkaat kertovat kuulleensa voimakkaan räjähdyksen. Pelastajien ehtiessä turmapaikalle pahoin hajonnut hylky ja uhrien ruumiit olivat edelleen tulessa.

Koneessa oli yksi Kiinan ja yksi Kuwaitin kansalainen. Muut olivat nepalilaisia.

Lentäjä oli kokenut

Lentäminen on Nepalissa yleinen matkustusmuoto, sillä tieverkko on vähäinen. Moniin yhteisöihin, etenkin vuoristoon, pääsee ainoastaan lentäen tai jalan.

Turmakoneen lentäjä oli kokenut, mutta Nepalilla ovat olleet pahana ongelmana taitamattomat lentäjät ja huonosti ylläpidetty lentokalusto. Vuonna 2013 EU pani turvallisuussyistä mustalle listalleen Nepalin kaikki lentoyhtiöt.

Lähteet: AFP, AP, Reuters