1. yle.fi
  2. Uutiset

Lahtelaiskolmikon trukki nousi pronssille kansainvälisessä muotoilukisassa

Lahden muotoiluinstituutin kasvattien suunnittelema tulevaisuuden trukki sijoittui 3. sijalle Toyota-konsernin järjestämässä muotoilukilpailussa. Kansainväliseen muotoilukisaan osallistui 550 työtä ympäri maailmaa.

Kotimaan uutiset
Muotoiluinstituutin kasvatit pärjäsivät kansainvälisessä trukin suunnittelukilpailussa.
Erpo Heinolainen/ Sveriges radio

Toyota-konsernin kansainvälisessä muotoilukisassa oli tehtävänä suunnitella tulevaisuuden trukki. Kilpailuun osallistui 550 työtä.

Suuren suunnittelijajoukon seasta tiensä kärkikahinoihin raivasivat Lahden muotoiluinstituutin kasvatit Viljami Räisänen, Antti Laukkanen ja Sami Laiho. He sijoittuivat kisassa kolmannelle sijalle.

Kolmikon suunnittelutyössä yhdistyivät kaksi eriliaista trukkimallia yhdeksi trukiksi.

– Yhdistimme pumppukärry- ja vastapainotrukit yhteen. Ne ovat kaksi yleisintä trukkimallia mitä varastoissa tarvitaan. Ajan ja työn helpottamiseksi päätettiin yhdistää nämä kaksi trukkia yhteen, Antti Laukkanen summaa.

Tulevaisuuden trukin suunnitellut mieskolmikko on Lahden muotoiluinstituutin kasvatteja. Nykyään kolmikko opiskelee Uumajan muotoilukorkeakoulussa.

Kiitokset ajoneuvosuunnittelusta lähtevät kuitenkin Lahden suuntaan.

– Lahden koulun vaikutus näkyy tosi paljon. Opinnoissa on alusta asti painotettu sitä, että tämä on joukkuepeliä ja pitää puhaltaa yhteen hiileen niin, että kaikkien omat parhaat osa-alueet pääsevät loistamaan, Laukkanen kertoo.

– Kyllä Lahden muotoilinstituutin vaikutukset ovat valtavat, kun neljä vuotta ollan jauhettu käyttäjälähtöistä muotoilua, komppaa Viljami Räisänen.

Lue seuraavaksi