1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kasvispussit kouraan ja baanalle – duunareita houkutellaan terveellisten eväiden pariin

Miehiä innostetaan syömään terveellisemmin työaikana. Miesvaltaisilla aloilla eväät voivat jäädä epäterveellisiksi. Mikkelissä käynnissä on ollut hanke, jossa mukana oleville työntekijöille on annettu eväspussi kouraan.

Kuva: Timo Ikonen / Yle

Mikkelin ammattikorkeakoulun yliopettaja ja äijätiimihankkeen projektipäällikkö Riitta Tuikkanen esittelee eväspussia. Pussissa on pari tomaattia, appelsiini ja mehupurkki. Vastaavanlaisia, lähinnä kasviksista ja hedelmistä koostuvia eväsnyssäköitä on ollut pilottiporukan saatavilla muun muassa Savonlinja Oy:llä Mikkelissä. Valmiiksi tehdyt kasviseväät on otettu hyvin vastaan.

– Kokeilujakso on näkynyt minulla parempana unena ja hyvinvointina. Vatsakin toimii paremmin, kehaisee korjaamotyönjohtaja Kari Kolehmainen Savonlinjalta.

Kolehmaisen mukaan eväspussi on selvästi lisännyt päivässä syötyjen kasvisten määrää. Mies myöntää, että esimerkiksi kuljetusalalla päivän sapuskat voivat jäädä suosituksista.

– Kuljettajat joutuvat monesti syömään sen nopean lounaan.

– Duunarimiehistä osa syö tosi hyvin, mutta osa miehistä hakee vain paljon energiaa vähällä rahalla. Halvalla saisi hyviäkin tuotteita, projektipäällikkö Riitta Tuikkanen lisää.

Eväspussien sisällöt ovat maksaneet keskimäärin 1,7 euroa.

Eväspussikokonaisuuksilla markkinoita?

Mikkelin ammattikorkeakoulun "Työmiesten työaikaiset ruokapalvelut ja syöminen työaikana" -julkaisusta selviää, että miesvaltaisilla aloilla ei suinkaan tahallaan väistellä kasviksia. Nopeaa ja terveellistä ei vain välttämättä osata erikseen etsiä.

Yliopettaja Riitta Tuikkanen Mikkelin ammattikorkeakoulusta Kuva: Timo Ikonen / Yle

– Hankkeen alussa tehdyissä haastatteluissa tuli ilmi, että osa miehistä ei tunne tuotteita, joita esimerkiksi eväsruokailuun on tarjolla.

– Tällaisille valmiille eväspussikokonaisuuksille voisi olla markkinoilla tilausta, yliopettaja ja äijätiimihankkeen projektipäällikkö Riitta Tuikkanen vinkkaa ruoka-alan yritysten suuntaan.

Kaksi vuotta sitten käynnistynyttä hanketta rahoittaa sosiaali- ja terveysministeriö. Lokakuussa päättyvässä kokeilussa mukana olleille tehdään vielä loppuhaastattelut.