Karkialammen yrittäjän toive: "Jos tästä meinataan yritysaluetta, toivon, että pian tapahtuisi jotain"

Mikkelin Karkialammen uudessa asemakaavassa painotetaan liiketoiminnan ja pienteollisuuden toimintamahdollisuuksia. Alueella toimivat yrittäjät ovat kuitenkin harmissaan alueen kehittämisen hitaudesta. Vanhalle kasarmialueelle toivotaan lisää säpinää ja asiakkaita.

Kirpputorit ja myyjäiset
Nahka-alan yrittäjä Tommi Salonen.
Juha Kaita-aho/ Yle

Nahkajalostamo M. Salonen on toiminut Puolustusvoimien käytöstä poistuneessa kasarmissa Mikkelin Karkialammella yli kaksi vuotta. Tuotantotilat löytyivät kohtuullisella hinnalla, joskin tilojen muokkaus tuotantoon vaati isot remontit. Yrittäjä Tommi Salonen on ollut tyytyväinen uusiin tiloihin noin viiden kilometrin päässä Mikkelin keskustasta.

– Meille tämä on todella hyvä paikka, koska toiminnassamme on aivan se ja sama, missä ollaan. Tämä on Jyväskylän tien varressa kuitenkin, ja Mikkelistä on lyhyt matka.

Salosen perheyrityksellä on tuotantotilojen yhteydessä myös tehtaanmyymälä. Liikkeessä käy yrittäjän mukaan satunnaisia ohikulkijoita. Varsinainen sesonkiaika on joulun alla.

– Ei tänne hyvin ole osattu vielä tulla, mutta se johtuu omasta mainostamattomuudesta.

Pääasia, että saadaan ihmisiä tänne ja porukka liikkeelle.

Tommi Salonen, Nahkajalostamo M.Salosen yrittäjä

Mainostaminen olisi Salosen mukaan helpompaa, jos yritykset lisääntyisivät alueella. Salosen toiveissa onkin, että alueesta kehittyisi yrityskeskittymä, jota voitaisiin mainostaa yhteisillä lehti- ja tienvarsimainoksilla.

– Kunhan nyt tietäisi vähän, miten tämä Karkialampi kehittyy. Tämä on ollut niin hidas prosessi. Täällä on niin monta myytävää kasarmiakin vielä, että jos tästä meinataan yritysaluetta, toivon, että pian tapahtuisi jotain.

Saloselle ei ole niin väliä, millaista yritystoimintaa alueelle tulisi, vaikkakin toiveissa ovat omaa toimintaa tukevat yritykset.

– Pääasia, että saadaan ihmisiä tänne ja porukka liikkeelle.

Kirpputorille sijainti ei ole ihanteellinen

Karkkari-kirppis aloitti toimintansa vuokratiloissa Karkialammella pari vuotta sitten. Paikan valintaa puolsivat monet asiat, mutta samalla etäisyys keskustasta epäilytti.

Karkkari-kirppis Mikkelissä.
Juha Kaita-aho/ Yle

– Kyllä se pikkusen epäilytti, mutta ei ollut Mikkelissä silloin oikein tiloja ja suhteessa keskustaan neliövuokra oli täällä paljon edullisempi, kirpputoriyrittäjä Sirje Kuitusen apuna kirpputorilla toimiva aviomies Marko Kuitunen kertoo.

Ei tämä paras mahdollinen paikka ole kirpputorille, mutta jos sitä vaan jaksaa yrittää ja odottaa parempia aikoja, niin kyllä se siitä.

Marko Kuitunen, Karkkari-kirppis

Kirpputori on pyrkinyt houkuttelemaan myyjiä paikalle alhaisilla pöytävuokrilla. Myyjien perässä kirpputorille ovat löytäneet myös asiakkaat. Kultakaivos kirpputorista ei kuitenkaan ole kehkeytynyt.

– Toivoisin tänne lisää ihmisvirtaa. Lama näkyy myös kirpputoreilla. Ei tämä todellakaan kulta-aikaa ole. 24/7 tässä saa töitä tehdä. Kesäaikaan turistit liikkuvat hyvin, ja kesä-heinäkuussa on paljon mökkiläisiä.

Kirpputorin kannattavuus parantuisi Kuitusen mukaan, jos Karkialammen alue kehittyisi nykyisestä.

– Ei tämä paras mahdollinen paikka ole kirpputorille, mutta jos sitä vaan jaksaa yrittää ja odottaa parempia aikoja, niin kyllä se siitä. Eihän tämä pitkässä matkassa ole kaukana: jos ajatellaan, että lähdetään toiselta samanlaiselta firmalta, niin tänne ajaa neljä minuuttia. Se vaan tuntuu pitkältä, kun joutuu ajamaan tuollaista vähän valaisematonta tietä puolitoista kilometriä.

Kuitunen toivoo, että uuden asemakaavan myötä Karkialammella tulisi lisää kauppoja ja toimitiloja.

– Uusi Hong Kong tuohon, niin toisihan se porukkaa. Toivoisin myös, että Tuskun liikenneympyrään tulisi kauppa, kun sitä on pitkään suunniteltu. Sekin toisi jo ihmismassaa lähemmäksi.

Karkkari-kirppiksen tulevaisuuden suunnitelmat riippuvat siitä, miten asiakkaat löytävät tiensä Karkialammelle.

– Mennään nyt tässä kevät ja katsotaan, lähtisikö lama nousuun. Kaikkea sitä pitää yrittää, että saa leivän nokan eteen.