Seurakunnan viimeinen oljenkorsi: Kansalaiskeräys Aallon suunnitteleman kirkon pelastamiseksi

Imatran seurakunta suunnittelee kansalaiskeräyksen aloittamista, ellei kulttuurihistoriallisesti arvokkaan Kolmen ristin kirkon remonttiin muuten saada rahoitusta. Vuonna 1958 valmistunut kirkko kärsii laajoista kosteusvaurioista.

Kotimaa
Kolmen ristin kirkko Imatralla.
Mikko Savolainen/Yle

Vuonna 1958 valmistunut Kolmen ristin kirkko rapistuu silmissä. Kosteusvauriot ovat laajentuneet kirkon ulkoseiniin ja kellarikerros on käyttökiellossa.

Imatran seurakunta aloittaisi Alvar Aallon suunnitteleman kirkon remontin mieluusti tulevana kesänä. Korjauskustannusten arvioidaan nousevan 2,5 miljoonaan euroon, mutta seurakunnalla ei ole rahaa.

Seurakunta on anonut kirkkohallitukselta 2,1 miljoonaa euroa kirkon korjaukseen. Rahoituspäätöstä odotetaan huhtikuussa.

Kolmen ristin kirkko on nähtävyys

Kielteisen rahoituspäätöksen varalta on seurakunnalla takataskussa uusi suunnitelma.

– Käynnistämme kansalaiskeräyksen, joka voitaisiin ulottaa jopa Japaniin saakka, sanoo talousjohtaja Sirpa Paakki.

Kolmen ristin kirkon suunnittelija, akateemikko Alvar Aalto (1898 – 1976) on kansainvälisesti tunnetuin suomalainen arkkitehti, jonka suunnittelemia rakennuksia tullaan katsomaan eri puolilta maailmaa.

Kirkollisveron korottamisesta ei Imatran seurakunnassa ole toistaiseksi keskusteltu.

Kansallisena haasteena huolehtia Aallon arkkitehtuurista

Alvar Aalto -säätiön arkkitehti Tuula Pöyhiä korostaa voimakkaasti Aallon merkitystä suomalaiselle arkkitehtuurille nyt ja tulevaisuudessa. Ilman Aaltoa ei suomalaisella arkkitehtuurilla olisi nykyisenlaista asemaa.

– Meidän on huolehdittava siitä, että nämä rakennukset korjataan ja ylläpidetään oikein, niin että ne säilyttävät ominaislaatunsa. Niitä tänne tullaan ulkomailta katsomaan.

Alvar Aalto -säätiö tarjoaa ohjeistusta ja neuvoja rakennusten korjaamiseen, rahallista apua säätiö ei voi tarjota.