1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kaupunki järjestää suunnittelukilpailun hittipelissä – Cities: Skylinesissa tehdään uutta Hämeenlinnaa

Hämeenlinnan kaupunki haluaa saada enemmän ihmisiä kiinnostumaan yleiskaavasuunnittelusta. Kaupunki on ottanut avuksi suomalaisessa hittipelissä toteutettavan suunnittelukilpailun. Kilpailijat voivat ladata peliin aidon karttapohjan Hämeenlinnan kaupungista ja alkaa kaavoittaa alueita.

Yle Uutiset Häme: Kaupunkisuunnittelua pelillä
Yle Uutiset Häme: Kaupunkisuunnittelua pelillä

Tiedätkö, mikä on kaupungin yleiskaava tai mitä sillä ohjataan? Älä nolostu, jos et tiedä, sillä ei sitä tiedä kovin moni muukaan. Yleiskaava on pitkän ajan suunnitelma siitä, mitä kaupungissa rakennetaan ja minne.

Hämeenlinnan kaupungin yleiskaava-arkkitehti Niklas Lähteenmäki uskoo, että kaupunki on sitä vetovoimaisempi, mitä enemmän ihmisiä ja mielipiteitä saadaan mukaan yleiskaavatyöhön.

– Tulevaisuudessa maankäytön osuus kaupunkien menestystekijänä tulee varmasti kasvamaan, niin olisi hyvä, että saisimme kaikki mukaan suunnitteluun, toivoo Lähteenmäki.

Muutamassa päivässä satoja latauksia

Hämeenlinnan kaupungissa on yleiskaavatyö parhaillaan käynnissä ja suunnittelijat kaipasivat uusia ideoita. Hämeenlinnan kaupungin kehittämispäällikkö Juuso Heinisuo sai idean kilpailusta.

Kilpailu kohdistuu erityisesti Katuman ja Kantolan kaupunginosiin, kertoo Juuso Heinisuo. Kuva: Nina Keski-Korpela / Yle

– Viime vuoden marraskuussa aloitettiin suunnittelu ja otettiin yhteyttä Colossal Orderiin Tampereelle. Pohdimme, voisiko peliä hyödyntää kaupunkisuunnittelussa, ja totesimme, että voi. Ensimmäiset ilmoittautuneet kaupungin lisenssille ovat jo tulleet ja Hämeenlinnan kaupungista on ladattu jo lähes 400 pelipohjaa, muistelee Heinisuo.

Cities: Skylines -pelissä pelaaja suunnittelee kaupunkia. Pelissä määritellään, mitkä alueet ovat asuin-, kauppa ja teollisuuskäytössä. On huolehdittava kaupungin sähkö- ja vesijohtoverkon rakentamisesta, sekä pidettävä huoli liikenteen sujuvuudesta kaupungissa. Lopulta kaupunkia johdetaan budjettia myöten.

– Pelillisyys on yksi tapa osoittaa, mistä kaupungissa on kyse ja minkälaisia ongelmia kaupunkien kehittämisessä on. Tässä pelissähän otetaan kantaa liikenteeseen, asuntoihin, työpaikkoihin ja kaikkeen sellaiseen. On mukavaa, että tällaisia työkaluja on käytössä.

Kaupunkisuunnittelijaksi kotona tai nuorisotilassa

Peliä voi pelata Hämeenlinnan pääkirjaston nuorisotilassa tai omalla tai kaupungin pelikäyttöön luovuttamalla lisenssillä kotona. Suunnittelukilpailu avaa kaupunkisuunnittelua aivan uudella tavalla, kertoo Lähteenmäki.

– Tämähän on todella kokeellinen juttu. Maailmalla on muutamia kymmeniä tämäntyyppisiä juttuja kokeiltu, mutta aivan samanlaista ei ole vielä kokeiltu.

Lisenssihaku päättyy 3. maaliskuuta. Varsinainen suunnittelukilpailu (siirryt toiseen palveluun) jatkuu toukokuun loppupuolelle. Lopullisen voittajan valitsee kaupungin päättäjistä muodostuva raati. Suunnittelijoitakin kiehtoo se, minkälaisia ideoita kaupungin kehittämiseen saadaan.

– Yhtenä voittokriteerinä on kuitenkin toteuttamiskelpoisuus ja innovatiivisuus – toivottavasti se ei liikaa ohjaa pelaajia realistisempaan suuntaan. Uskon, että kilpailusta löytyy lopulta pilvenpiirtäjiäkin, mutta löytyykö niitä sitten oikeasta kaavasta, niin sitä epäilen, naurahtaa Lähteenmäki.