Käräjäuudistus kääntyi kielikiistaksi: ruotsin kielen asemasta täysin eri näkemykset

Uudistus muuttaa Pohjanmaan käräjäoikeuden pääkielen ruotsista suomeksi. RKP:n kansanedustaja Anna-Maja Henriksson uskoo, että uudistus heikentää ruotsin kielen asemaa. Pohjanmaan käräjäoikeuden johtava laamanni Daniel Allén puolestaan näkee, että ruotsin kielen asema vahvistuu.

Kotimaa
Nuija oikeussalissa tuomarin pöydällä.
Ilkka Kilpeläinen / Yle

Hallitus esittää käräjäoikeusuudistusta, joka vaikuttaisi useisiin kaksikielisiin käräjäoikeuksiin. Vuonna 2018 toteutuvaksi suunnitellussa uudistuksessa Pohjanmaan käräjäoikeuden pääkieli vaihtuisi ruotsista suomeen.

RKP:n kansanedustaja, ruotsinkielinen Anna-Maja Henriksson on ärähtänyt uudistuksesta, jonka pelkää heikentävän ruotsin kielen asemaa.

Pohjanmaan käräjäoikeuden johtava laamanni, niin ikään ruotsinkielinen Daniel Allén ei ymmärrä tällaisia pelkoja. Sen sijaan Allén sanoo, että ruotsin kieli vahvistuu samalla, kun Pohjanmaan käräjäoikeuden oikeudellinen asema ylipäänsä vahvistuu. Hän uskoo, että Pohjanmaan yksikön vahvistuminen nostaa sen arvoa ja tuo entistä laajemman rekrytointipohjan.

– Avain houkuttelevuuden lisäämiseen on, että meillä on riittävän isot, mielenkiintoiset ja edistykselliset yksiköt, jotka pystyvät houkuttelemaan juristeja. Saamme mahdollisimman hyviä juristeja, oli kieli mikä tahansa. Sen kautta myös ruotsinkieliset kansalaiset saavat parempaa oikeudellista palvelua ruotsiksi.

– Emme halua luoda Pohjanmaasta reservaattia, Allén linjaa.

Kielikiintiöt apuun

Ruotsin kielen asemasta huolestumisen sijaan poliitikot voisivat laamanni Daniel Allénin mielestä keskittyä lainsäädännön viilaamiseen.

Allén ehdottaa, että ruotsin kielen säilymiseksi pitää kaksikielisiin yksiköihin varmistaa riittävän kattavat tuomareiden ja käräjänotaareiden kielikiintiöt. Myös kansliahenkilökunnan kielivaatimuksia voitaisiin tarkistaa.

– Vaasassa hovioikeuskin on suomenkielinen laitos, mutta siellä on hyvinkin kattavasti ruotsin kieltä taitavia tuomareita ja kansliaväkeä. Siitä yksiköstä kukaan ei ole edes ollut kovasti huolissaan, ihmeellisesti kyllä, Daniel Allén heittää.