Kuka pudotti malesialaiskoneen Itä-Ukrainassa? Bellingcat-ryhmä esittelee todennäköisiä epäiltyjä ja todistajia raportissaan

Sosiaalisesta mediasta löytyvät jäljet johtavat Venäjän armeijan 53. ilmatorjuntaprikaatiin, vapaaehtoisista kansalaisjournalisteista koostuva ryhmä väittää. Malesialaisen matkustajakoneen maahansyöksyssä kesällä 2014 kuoli 298 ihmistä.

Ulkomaat
Malaysia Airlinesin koneen uudelleen rakennettu hylky oli esillä, kun hollantilainen tutkijaryhmä julkaisi onnettomuusraporttinsa 13. lokakuuta 2015.
Malaysia Airlinesin koneen uudelleen rakennettu hylky oli esillä, kun hollantilainen tutkijaryhmä julkaisi onnettomuusraporttinsa 13. lokakuuta 2015.Robin von Lonkhuijsen / EPA

Kansainvälinen Bellingcat-tutkijaryhmä uskoo, että Malaysian Airlinesin lento MH17 ammuttiin alas Venäjän armeijan 53. ilmatorjuntaprikaatin toimittamalla Buk-ilmatorjuntaohjuksella.

Belllingcatin keskiviikkona julkaiseman raportin mukaan (siirryt toiseen palveluun) siitä ei ole suoria todisteita, ampuivatko ohjuksen venäläiset sotilaat vai itäukrainalaiset separatistit.

Ohjusjärjestelmän monimutkaisuuden vuoksi tutkijaryhmä pitää kuitenkin hyvin todennäköisenä, että Venäjän armeija ei luovuttanut ohjuskalustoa separatisteille ilman opastusta tai venäläistä miehistöä.

Todisteena myös venäläissotilaiden julkaisemia kuvia

Bellingcat on vapaaehtoisista kansalaisjournalisteista koostuva kansainvälinen ryhmä, joka selvittää sotatapahtumia verkosta löytyvän julkisen tiedon perusteella. Lue lisää Bellingcatin toiminnasta täältä.

Uusi raporttikin pohjaa sosiaalisesta mediasta kaivettuihin kuviin ja videoihin – myös venäläissotilaiden itsensä julkaisemiin.

Raportin mukaan 53. ilmatorjuntaprikaati liikkui Ukrainan ja Venäjän rajaseudulla kesällä 2014 ja kuljetti Buk-ohjusjärjestelmiä.

Bellingcatin tutkijat päätyvät siihen, että MH17:n pudottanutta ohjusjärjestelmää liikutteli prikaatin toinen patteristo, ja jos venäläissotilaat laukaisivat ohjuksen, he olivat tästä patteristosta.

Viimeisessä raportin osassa esitellään 53. ilmatorjuntaprikaatia johtaneita upseereja ja prikaatin komentoketjua. Tavallisten sotilaiden nimiä ei mainita, mutta joidenkin upseerien henkilöllisyys kerrotaan.

Bellingcat katsoo, että viime kädessä vastuu MH17:n pudottamisesta kuuluu Venäjän puolustusministeriölle ja asevoimien ylipäällikölle, presidentti Vladimir Putinille.

Hollantilaisten johtama rikostutkinta yhä kesken

Venäjä on toistuvasti kiistänyt olleensa missään tekemisissä malesialaiskoneen maahansyöksyn kanssa. Se on väittänyt, että Ukrainan armeija olisi ampunut koneen alas.

Hollantilainen turvallisuuslautakunta päätyi viime lokakuussa siihen, että MH17 ammuttiin alas venäläisvalmisteisella Bukilla Itä-Ukrainan separatistien hallitsemalta alueelta. Lautakunta ei ottanut kantaa siihen, kuka ohjuksen laukaisi eikä nimennyt sen tarkkaa laukaisupaikkaa.

Onnettomuudesta on yhä käynnissä hollantilaisten syyttäjien johtama rikostutkinta. Bellingcat on luovuttanut raporttinsa tietoja rikostutkijoille, jotka ovat sanoneet tutkivansa ne huolella.

Malaysian Airlinesin lento MH17 syöksyi maahan Itä-Ukrainassa 17. heinäkuuta 2014. Kaikki 298 matkustajaa ja miehistön jäsentä kuolivat.