Yllättävä ongelma työnhaussa: ihminen ei tunnista omaa osaamistaan

Työtä etsivä ei aina hoksaa, mihin kaikkiin tehtäviin hän olisi sopiva. Yksi syy tähän voi olla se, että jotkin työpaikat eivät tule julkiseen hakuun eikä mahdollinen hakija siten pääse harkitsemaan omaa osaamistaan. Harrastuskin voi olla asiantuntemusta.

Kotimaa
Nuori lukee työpaikkailmoituksia. Suomessa piilotyöpaikkoja löytyy usein enemmän kuin julkisesti avoinna olevia työpaikkoja.
Työnhakija ei aina tiedosta omia vahvuuksiaan.Yle

Rekrytointipalvelufirmassa on törmätty työnhakijoihin liittyvään ongelmaan, joka hankaloittaa merkittävästi työn saamista. Kaikki hakijat eivät nimittäin tunnista omia osaamisen kohteitaan.

– Työnhakijat eivät todellakaan tunnista aina osaamistansa, vaan he etsivät kuin laput silmillään yhtä työpaikkaa. Haastattelin esimerkiksi tiistaina kaverin, jolle pystyin tarjoamaan kolmea eri työpaikkaa. Ja hänet kutsuttiin haastatteluun aivan eri ajatus taustalla, kertoo kainuulaisille rekrytointipalveluja tarjoavan Sihti Pohjois-Suomen osakas Petri Tikkanen.

Vaikkapa harrastuksista voi löytyä jotain sellaista mitä voidaan käyttää työssä hyväksi.

Petri Tikkanen

– Meillä tehdään päivittäin noin 10 haastattelua. Joka päivä törmäämme siihen, että pystymme tarjoamaan aivan erilaista työtä, kuin mitä henkilö tuli alun perin etsimään.

Myös Kainuun TE-toimistolla on huomattu sama asia. Toimiston johtaja Tiina Veijola kertoo, että aika ajoin heille tulee asiakas, joka ei tunnista omia osaamisen kohteitaan. TE-toimistolla asiakkaan kanssa kartoitetaan hänen vahvuutensa ja joissakin tapauksissa tehdään myös ammattitaitokartoitus.

Selvityksen kohteena aiemmat työpaikat ja mielenkiinnon kohteet

Sihdissä kaikki työnhakijat haastatellaan henkilökohtaisesti tietyn sapluunan mukaisesti. Näin selvitetään paitsi työ- ja kouluhistoria, myös esimerkiksi harrastukset ja mielenkiinnon kohteet.

– Vaikkapa harrastuksista voi löytyä jotain sellaista, mitä voidaan käyttää työssä hyväksi, eli henkilö on oppinut harrastuksen kautta työhön, Petri Tikkanen mainitsee.

Suurin syy sille, miksi työnhakija ei tunnista omaa osaamistaan, löytyy yllättävästä seikasta. On hankala kiinnostua työstä, jota ei tiedä olevan tarjolla.

Siivooja työssään
Helmi Nykänen / Yle

– Luulen, että kaikista suurin syypää on se, että vuokrafirmojen työpaikoista noin 70 prosenttia ei ole koskaan auki esimerkiksi mol.fi-verkkosivuilla tai missään muuallakaan julkisesti. Ne ovat meidän tiedossamme sisäisesti, ja kun sitten hoksaamme, että tässä olisi sopiva kaveri, niin työstä kerrotaan hakijalle, Tikkanen mainitsee.

Työnhakijat eivät todellakaan tunnista aina osaamistansa, vaan he etsivät kuin laput silmillään yhtä työpaikkaa.

Petri Tikkanen

Pitkään vuokratyöfirmojen kautta töitä tehnyt kajaanilainen Pasi Meriläinen tuntee omat kykynsä. Hän nostaa esille huomaamansa eron työvoimahallinnon ja vuokratyöfirmojen välillä.

– Näen sellaista, että työvoimahallinnossa ja julkisella puolella ei ihmisten vahvuuksia käytetä hyödyksi, eikä kuunnella ihmisiä niin tarkasti. Jos vertaa, niin kyllä nämä henkilöstöfirmat tekevät huomattavasti ammattitaitoisemmin näitä hommia.

Kainuun TE-keskuksen johtaja Tiina Veijola toteaa, että tapauskohtaisesti asia voikin olla näin.

– Vuokrafirmathan kartoittavat aina tiettyyn tehtävään, joten totta kai se on tarkempaa. Kun meille tulee henkilö asiakkaaksi, niin siinä vaiheessa on laajempi skaala tehtäviä. Kun se on kohdennettua, niin kuin työhönottotilanteessa yleensä on, asiat käydään läpi tarkemmin.