Netissä voi laihduttaa, kunhan hiirikäsi ei tartu pullaan

Laihduttamisessa pienet askeleet ovat avain pysyviin muutoksiin. Kymmenet kunnat järjestävät asukkaillaan painonhallintaryhmiä verkossa, mutta siinäkin merkittävimmät asiat tapahtuvat näyttöruudun ja penkin välissä.

terveys
Henkilö vaa'alla, jonka lukema on 138 kiloa.
Arja Lento / Yle

Kunnat voivat hankkia käyttöönsä muun muassa Verkkopuntari-painonhallintaohjelman, jonka on kehittänyt Satakunnan sydänpiiri.

Aikataulu riippuu käytännössä ihmisestä itsestään.

Susanna Lehtimäki

Ryhmä kokoontuu aluksi ohjaajan johdolla, mutta ensimmäisten tapaamisten jälkeen kolme kuukautta kestävä ohjaus siirtyy verkkoympäristöön.

Laihduttaminen tapahtuu verkoryhmässä samaan tapaan kuin kasvokkainkin tapaavissa ryhmissä, kertoo Satakunnan sydänpiirin toiminnanjohtaja Susanna Lehtimäki.

– Ryhmällä on tässäkin mallissa iso merkitys ja siksi ensimmäiset tapaamiset on hyvä järjestää kasvokkain. Sen jälkeen verkko-ohjeistus ja niihin liittyvät materiaalit mahdollistavat sen, että aikataulu riippuu käytännössä ihmisestä itsestään.

Muutoksen on lähdettävä ruudun ja penkin välistä

Syyllistäminen ja uhkailu ei ole nykypäivää.

Susanna Lehtimäki

Verkko voi helpottaa kiireisen ihmisen painonhallintaponnisteluja, mutta tärkein tekijä on edelleen oma motivaatio ja halu pysyvään muutokseen.

Keppi ja porkkana ovat perinteisiä motivaattoreita laihdutuskuureissa. Toiminnanjohtaja Susanna Lehtimäki suosii porkkanaa.

– Syyllistäminen ja uhkailu ei enää ole nykypäivää, vaan pysyviin muutoksiin pyritään pienin askelin ja rennolla otteella. Verkkoryhmässäkin muutoksen on kuitenkin tapahduttava siinä ruudun ja penkin välissä.

Itä-Suomessa käynnistyy kymmeniä Verkkopuntari-ryhmiä

Savon ja Pohjois-Karjalan alueella on tarkoitus toteuttaa tänä vuonna jopa 50 painonhallintaryhmää, kertoo Satakunnan sydänpiirin toiminnanjohtaja Susanna Lehtimäki.

– Itä-Suomessa on koulutettu paljon ohjaajia viime vuosina ja sinne on hankittu nyt alueellinen Verkkopuntari-lisenssi, jota sairaanhoitopiirit ja kunnat voivat käyttää.

Suomessa on koulutettu jo yli 500 Verkkopuntari-ohjaajaa, jotka omassa työssään ovat terveydenhuollon ammattilaisia.