Pahan kolesterolin alentamiseen uusia lääkkeitä

Uudet, pistoksina annettavat lääkkeet eivät kuitenkaan korvaa laajasti Suomessa käytettyjä statiini-lääkkeitä, joita ajoittain arvostellaan mediajulkisuudessa. Kansanperinteessä suositusta alkoholista ei ole apua kolesterolin alentamisessa.

terveys
Verinäytteen kolesterolipitoisuus selviää Nord Labin Oulun laboratoriossa jopa alle tunnissa.
Ari-Pekka Sirviö / Yle

Veren niinsanotun pahan kolesteronin alentamiseen on kehitetty uudenlaisia lääkkeitä, kertoo Oulussa alkaneilla Pohjolan Lääkäripäivillä esiintynyt professsori Markku Savolainen Oulun yliopistosta.

Käypä hoito -suositusten mukaisesti statiineja syö pahan kolesterolin alentamiseen jo noin 700 000 suomalaista.

Mediassa statiinien laajaa käyttöä myös kritisoidaan, varsinkin matalan riskin potilaille sen väitetään olevan hyödytön, ja osalle ne aiheuttavat esimerkiksi lihas- ja nivelkipuja.

Statiineista merkittävää hyötyä

Yli 30 vuotta statiinineja tutkinut ja itsekin niitä käyttävä professori Timo Strandberg Helsingin yliopistosta puhuu väkevästi statiinien puolesta.

– Statiinin käyttö vähentää riskipotilailla, joilla on siis suuri valtimotaudin riski tai jo valtimotauti olemassa, kokonaiskuolleisuutta pari- kolmekymmentä prosenttia, Strandberg korostaa.

– Lisäksi muut sydän- ja verisuonitapahtumat vähenevät suhteessa vielä enemmän.

Strandberg kehottaa pohtimaan, mille tahoille skeptisestä keskustelusta ja tyydyttyneiden rasvojen käytöstä koituu hyötyä.

– En käy niitä erittelemään. Sidonnaisuuksia on hyvin moniin eri suuntiin kriitikoillakin, Strandberg muistuttaa.

Statiinien käyttöä keskeytetään omilla päätöksillä

Huippuasiantuntijat ovat huolissaan siitä, että julkisen keskustelun perusteella myös monet korkean riskin potilaat ovat omalla päätöksellään lopettaneet statiinien käyttöä.

Professori Markku Savolainen Oulun yliopistosta ei suosittele omia ratkaisuja. Hän kehottaa jatkamaan lääkärin määräämää lääkitystä, kunnes tilanne harkitaan uudelleen.

– Kokonaisriski sairastua sydän- ja verisuonisairauksiin pitäisi harkita nimenomaan lääkärin kanssa yhteistyössä.

Uudet kolesterolilääkkeet vielä kalliita

Uudet, pahan kolesterolin alentamiseen kehitetyt biologiset lääkkeet ovat vielä hyvin kalliita valmistaa. Ne kustantavat tällä hetkellä noin 600 euroa kuukaudessa potilasta kohti. Uusien lääkkeiden kela-korvattavuudesta ei vielä ole päätöstä.

Pistoksina annettavia uusia kolesterolilääkkeitä käytetään toistaiseksi vain erityistapauksissa - ei statiinien sijaan, vaan niiden lisäksi.

– Ne vahvistavat statiinien etuja. Statiinineista meillä on erittäin hyvää näyttöä jo tähän mennessä parinkymmenen vuoden ajalta, ja nyt nämä alentavat tätä pahaa kolesterolia vielä 50, 60, 70 prosenttia.

– On odotettavissa, että uusista lääkkeistä koituu hyvin huomattava etu näiden sairauksien vähentämisessä, Savolainen arvioi.

Viinasta ei apua kolesterolin alentamisessa

Lääkkeettömästä elämästä haaveileville kolesterolipotilaille professori Savolaisella on vielä yksi vinkki, joka perustuu Oulun yliopistossa kehitettyihin elämäntapojen muutokseen kannustaviin tutkimuksiin: liikkuminen ja ravinto.

– On potilaita, joilla elämäntapojen ratkaiseva muutos on johtanut statiinien käytön lopettamiseen, ja esimerkiksi verenpainelääkkeiden vähentämiseen.

– Elämäntapamuutoksia suositellaan myös statiineja käytäville potilaille, Savolainen huomauttaa.

Huolimatta monista kansan suussa kiertävistä ihmekertomuksista, alkoholista ei oikeasti saa vetoapua verenkuvan parantamisessa.

– Kolesterolia alkoholi ei alenna. Alkoholi lisää hyvän kolesterolin osuutta, mutta siihen alkoholia tarvitaan jo koko lailla runsaasti. Lääkkeeksi sitä ei voi määrätä, Savolainen painottaa.