Europol: Ihmissalakuljetus on jopa kuuden miljardin euron bisnes ja kovassa kasvussa

Europol arvioi, että monenlaisissa tehtävissä ihmissalakuljettajien verkostoissa on yli 40 000 ihmistä. Viime vuonna Eurooppaan tulleista turvapaikanhakijoista yli 90 prosenttia joutui turvautumaan heihin.

Ulkomaat
Kolme huomioliiveihin pukeutunutta poliisia tutkii rekka-autoa maantiellä. Kaksi maastopukuista sotilasta seuraa vieressä.
Hollannin poliisi tutki rekka-autoa ihmissalakuljetuksen varalta De Luttessa Saksan rajalla helmikuun alussa.Vincent Jannink / EPA

Ihmisiä salakuljettavat joukkiot saivat viime vuonna 3–6 miljardin euron voitot, ja suurin osa tuli turvapaikanhakijoiden salakuljettamisesta Eurooppaan, arvioi EU:n poliisivirasto Europol tuoreessa raportissaan (siirryt toiseen palveluun).

Sen mukaan ihmissalakuljetus on Euroopan nopeimmin kasvava rikollisuuden muoto, joka paisuu entisestään, jos turvapaikanhakijakriisi jatkuu tämän vuoden. Silloin rikollisten saama voitto voi jopa kolminkertaistua, Europol sanoo. Se uskoo myös, että vesi- ja maareittien lisäksi yleistyvät salakuljetusyritykset lentokoneissa.

Viime vuonna Eurooppaan tulleista turvapaikanhakijoista yli 90 prosenttia turvautui salakuljettajien palveluihin, Europol raportoi. Monet joutuvat seksuaalisen hyväksikäytön uhreiksi tai pakkotyöhön, jotta pystyvät maksamaan salakuljettajien vaatimat summat.

Siitä Europol sen sijaan sanoo saaneensa niukasti näyttöä, että terrori-iskuja suunnittelevat ujuttautuisivat ihmissalakuljetusverkon kautta Eurooppaan.

Tukholma on yksi polttopisteistä

Rob Wainwright
Europolin pääjohtaja Rob WainwrightMartijn Beekman / EPA

Europol tunnisti viime vuonna yhteistyössä kansallisten poliisivoimien kanssa yli 12 000 epäiltyä salakuljettajaa, mutta rikollisverkostoissa arvioidaan olevan tavalla tai toisella mukana yli 40 000 ihmistä. Heillä on monenlaisia tehtäviä passien väärentämisestä viranomaisten lahjontaan.

Epäiltyjen kotimaita on yli sata. Euroopasta heitä on ennen muuta Bulgariasta, Unkarista, Puolasta, Romaniasta ja Serbiasta.

Toiminnan polttopisteitä ovat useiden Pohjois-Afrikan ja Lähi-idän kaupunkien lisäksi Euroopassa monet suurkaupungit. Europolin listalla mainitaan myös Tukholma ja Kööpenhamina.

Europol perusti yhteistyökeskuksen

Aiemmin tällä viikolla Europol kertoi perustaneensa Haagissa Hollannissa sijaitsevan päämajansa yhteyteen erityisen keskuksen (siirryt toiseen palveluun), joka on tarkoitettu ihmissalakuljetuksen nujertamiseen.

Sen on määrä auttaa kansallisia poliisivoimia jakamaan tiedustelutietojaan ja lähettämään pikaisesti hätävoimia paikkoihin, joihin on syntynyt uusia salakuljetusreittejä.

Europolin pääjohtaja Rob Wainwright kertoo käyvänsä keskusteluja yhteistyön lisäämisestä myös Turkin viranomaisten kanssa. Turkin kautta tulee valtaosa Eurooppaan pyrkivistä turvapaikanhakijoista.