1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Pikakassajärjestelmät

Kuopion Prismaan tulee itsepalvelukassoja

Kuopion Prismassa otetaan ensi viikolla käyttöön viisi pikakassaa. Niillä asiakas hoitaa viivakoodien luvun ja korttimaksun itse.

Pikakassajärjestelmät
Pikakassoja valmistellaan Kuopion Prismassa
Jukka Eskanen / Yle

Osuuskauppa PeeÄssä ottaa ensi viikolla käyttöön ensimmäiset itsepalvelupikakassansa Pohjois-Savossa. Suunnitelmien mukaan uudet kassat ovat käytössä Kuopion Prismassa ensi tiistaista lähtien. Asiakkaat voivat maksaa ostoksensa viidellä pikakassalla.

Itsepalvelupikakassalla käy vain korttimaksu. Asiakas lukee tuotteiden viivakoodit koneelle. Pikakassalla on aina yksi työntekijä paikalla seuraamassa ja tarvittaessa auttamassa. Prisma-johtaja Jouni Ruotsalainen uskoo, että pikakassat kiinnostavat ainakin nuorempaa väkeä ja pieniä ostosmääriä tekeviä.

Ruotsalainen sanoo, että uutta toimintamuotoa seurataan rauhassa. Ruotsalaisen mukaan asiassa ei kannata tehdä hätiköityjä johtopäätöksiä vaan vasta vuoden kuluttua ollaan viisaampia pikakassan vaikutuksesta kaupan arkeen. Uudistus ei vaikuta Kuopion Prisman normaaleihin kassapalveluihin.

Enimmillään kassoja on noin 35, mutta käytännössä kaikki kassat ovat käytössä vain vuoden vilkkaimpina kauppapäivinä eli muutamana päivänä vuodessa.

Koko maassa S-ryhmällä on pikakassoja vajaassa 30 toimipaikassa. Prismaan ensimmäiset pikakassat tulivat Porissa. S-ryhmän arvion mukaan pikakassoja käyttää pienimmillään noin kymmenen prosenttia asiakasvirrasta ja enimmillään yli kolmannes asiakkaista.

Lue seuraavaksi