Urban Sax hypnotisoi yleisön Porissa 1984: ”Livetallenne päästää uudet kuulijat sisään”

Tuhannet musiikinystävät saivat elämänsä kokemuksen Keski-Porin kirkossa vuonna 1984. Urban Saxin järjestämä spektaakkeli raivostutti monet. Samalla se räjäytti musiikkinsa suuren yleisön sydämiin. Jussi Lehtisaloon konsertti teki niin vahvan vaikutuksen, että hän julkaisi siitä livetallenteen yli 30 vuotta myöhemmin.

musiikki
Urban Saxin levy
Päivi Meritähti / Yle

Tuhannet ihmiset täyttivät Kokemäenjoen rannan Porissa kesällä 1984. He haukkoivat henkeään, kun Urban Sax saapui paikalle aavemaisella tavallaan. Soittajat nousivat joesta rantaan väkijoukon keskelle ja vaelsivat valtavana joukkona kohti Keski-Porin kirkkoa.

– Siellä nähtiin hyvin poikkeuksellinen esitys. Se oli näyttävä visuaalisestikin, mutta musiikillinen vaikutus oli jotain uskomatonta. Suurin osa soittajista oli näyttelijöitä. He osasivat soittaa vain sen verran kuin esitys vaati. Mutta suuressa joukossa se riitti luomaan uskomattoman äänipyramidin, kertoo Pori Jazzin puolesta konserttia järjestämässä ollut Jyrki Kangas.

Lupia ei kyselty

Konsertti aiheutti erimielisyyksiä viranomaisten ja kirkon kanssa. Kirkossa olisi saanut esittää vain hengellistä ohjelmaa. Urban Sax oli jotain muuta.

– Olivat esitykset "henkimaailman juttuja" joka tapauksessa, Jyrki Kangas toteaa.

Kankaan mukaan rajoja rikottiin myös teknisessä mielessä.

– Tuskin koskaan tuon kahakan jälkeen Keski-Porin kirkon sisä- ja ulkorakenteisiin tullaan poraamaan reikiä vuorikiipeilijöiden koukkuja varten. Lupaa ei tietysti muistettu kysyä. Pantiin vain iskuporat rytisemään ennen kuin kukaan ehti hätiin.

Yleisö haltioituu yksityiskohtien määrästä

Hurjan shown jälkipyykkiä käytiin viranomaisten kanssa pitkään. Yleisöön se jätti kuitenkin lähtemättömän vaikutuksen. Vaikka yhtye kävi Suomessa muidenkin vuosikymmenien aikana, ei mikään esityksistä yltänyt samalle tasolle.

– Se oli yksi elämäni suurimmista musiikillisista kokemuksista. Pienen pojan jännitys purkautui äärimmäisen vahvaan spektaakkeliin, Jussi Lehtisalo kertoo.

Lehtisalo on nyt vuosikymmeniä myöhemmin julkaissut konsertista livetallenteen. Hän uskoo sen nostavan esiin voimakkaita muistoja ainakin konsertissa olleille.

– Se päästää varmasti uudetkin kuulijat sisään musiikkiin. Kun satapäinen orkesteri lähtee yksinkertaisista fraaseista ja kasvattaa ääntä koko ajan suuremmaksi, haltioituu yleisö kuin huomaamatta. Yksityiskohtien valtava määrä ympäröi kaikkialta.