1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Mänttä-Vilppulan sote-ulkoistus jatkuu valituksista huolimatta

Valituskierre Mänttä-Vilppulan sote-palveluiden järjestämisestä jatkuu. Attendo-ryhmittymä on vienyt markkinaoikeuteen Pihlajalinnan ja kaupungin välisen sosiaali- ja terveyspalvelujen hankintasopimuksen. Kaupunki aikoo katsoa valituksen tulokset kaikessa rauhassa.

Kotimaan uutiset
Rakennus Kehräsaaressa Tampereella. Talon seinässä useita valomainoksia.
Mihalis Kouloumpis / Yle

Mänttä-Vilppulan kaupunginhallitus hyväksyi Pihlajalinnan tarjouksen yksimielisesti helmikuun alkupuolella. Samaa tehtävää tavoitellut Attendo päätti viedä ratkaisun markkinaoikeuteen.

Attendosta kerrotaan, että yhtiön tarjous hylättiin jo ennen vertailua tarjouspyynnön vastaisena. Yhtiössä katsotaan, että tarjous kuitenkin sisälsi ne asiat, jotka oli pyydettykin.

Valituksia ja vastavalituksia

Kaupunki valitsi vuosien 2013 ja 2014 vaihteessa Pihlajalinnan palvelutuottajaksi. Markkinaoikeus kumosi tämän valinnan 2014 alkukesällä. Kaupunki valitti päätöksestä korkeimpaan hallinto-oikeuteen.

Sen jälkeen vuorostaan Attendo vaati 5 miljoonan euron uhkasakon täytäntöönpanoa. Mänttä-Vilppulan kaupunki puolestaan vaati, että KHO kieltää uhkasakon määräämisen, kunnes on ratkaissut asian.

Erillisellä oikeuden välipäätöksellä syksyllä 2014 Mänttä-Vilppula sai jatkaa yhteistyötä Pihlajalinnan kanssa toistaiseksi.

Viime vuonna korkein hallinto-oikeus kumosi kaupungin tekemän hankintasopimuksen Pihlajalinnan kanssa ja sote-kilpailutus alkoi alusta.

Jäädytetäänkö ulkoistamiset?

Viime aikoina maan hallitus on väläyttänyt tilapäistä ulkoistamiskieltoa kuntien palveluille. Mänttä-Vilppulan kaupunginjohtaja Esa Sirviö ei kuitenkaan usko, että tämä vaikuttaisi sote-järjestelyyn, joka perustuu yhteistyöhön Pihlajalinnan kanssa.

– Meillä on tällä hetkellä väliaikainen sopimus Pihlajalinnan kanssa heinäkuun loppuun. Nyt Attendon tekemä valitus etenee omaa reittiään markkinaoikeuteen.

– Toisaalta lainsäädäntötyö etenee omaa tahtiaan. Tällä hetkellä mahdollisen tulevan lain sisällöstä on aika vähän tietoa, Sirviö toteaa.

Käytännössä palvelujen järjestämistä jatketaan suunniteltuun tapaan yhteistyössä Pihlajalinnan kanssa. Kun oikeuden ja valtion päätökset aikanaan saadaan, toimitaan niiden mukaisesti.

Lue seuraavaksi