Varkaudessa yritetään vähentää nuorten abortteja ilmaisella ehkäisyllä

Raskaudenkeskeytykset ovat lisääntyneet Varkaudessa viime vuosina. Tämä on ollut iso yllätys kaikille eikä asiaan ole löydetty selitystä, kertoo osastonhoitaja Marja-Liisa Honkanen Varkauden sosiaali- ja terveyspalveluista.

abortti
Avattu e-pilleripaketti ja käyttöohjeet.
Naisten ehkäisypillerin käyttöohjeissa kerrotaan mahdollisista haittavaikutuksista.Kalle Mäkelä / Yle

Abortit ovat lisääntyneet Varkaudessa selvästi. Tähän pyritään puuttumaan tarjoamalla alle 20-vuotiaille naisille heidän valitsemansa ehkäisyvalmiste maksutta ja tehostamalla ehkäisyneuvontaa.

Vielä vuonna 2013 Varkaudessa tehtiin noin yhdeksän aborttia tuhatta 15–49-vuotiasta naista kohden, mutta vuonna 2014 luku oli noussut jo noin 12:teen.

Nuorten osalta suhdeluku on selvästi korkeampi kuin koko Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin alueella. Varkaudessa tehtiin vuonna 2014 lähes 21 aborttia tuhatta 15–24-vuotiasta naista kohti. Koko Pohjois-Savossa vastaava luku oli hieman alle 13.

– Erityisesti 17–19-vuotiaiden abortit ovat lisääntyneet. Tämä on huolestuttava kehitys, ja syytä siihen ei ole löydetty. Tämä on iso yllätys kaikille, kertoo Varkauden sosiaali- ja terveyskeskuksen osastonhoitaja Marja-Liisa Honkanen.

Ilmaisella ehkäisyllä säästöjä

Viime vuoden tietoja ei ole vielä käytettävissä. Kyse voi olla siis vain väliaikaisesta ilmiöstä.

– Toivotaan, että tämä ei ole pysyvä trendi. Valistuksen puutteesta ei pitäisi olla kyse. Ehkäisyneuvontaa annetaan Varkaudessa esimerkiksi koulu- ja opiskeluterveydenhuollossa, neuvolassa ja erilaisissa tapahtumissa, Honkanen kertoo.

Raskaudenkeskeytysten lisääntyminen on huomattu terveyspalveluissa ja Varkauden hyvinvointikertomusta laadittaessa. Honkanen toivoo, että ilmainen ehkäisy vähentäisi nuorten naisten abortteja. Yhden raskaudenkeskeytyksen hinta on noin 500 euroa.

– Olemme laskeneet, että jo yhden säästetyn raskaudenkeskeytyksen hinnalla kaupunki voi tarjota ilmaisen ehkäisyn kymmenille alle 20-vuotiaille naisille. Puhumattakaan siitä, että abortti on psyykkisesti erittäin raskas kokemus, Honkanen sanoo.

Varkauden kaupunki alkaa tarjota alle 20-vuotiaille naisille heidän valitsemansa ehkäisyn ilmaiseksi 1. huhtikuuta alkaen. Varkauden perusturvalautakunta päätti asiasta kokouksessaan keskiviikkona.