Siilotalojen korjaamiseen löytyi tarvittavat rahat – korjauksiin riittää 1,5 miljoonaa

Vakuus riittää korjausten tekemiseen koska rakentamisaikaista vakuutta ei koskaan vapautettu, vakuuttaa asunto-osakeyhtiön hallituksen puheenjohtaja.

Kotimaa
Oulun Toppilansalmen siilotalo
Hannu Karjalainen / Yle

Siilotalojen asuntojen ostajille olisi voinut käydä todella huonosti. Mutta kun heille alkoi valjeta rakentamisen vaikeus, asuntoyhtiön hallitus osasi tavallaan varautua jopa nyt selvillä olevaan lopputulokseen; että Kalevala Rakennus haettaisiin konkurssiin.

– Oli ihan hilkulla että osakkeenomistajille olisi jäänyt luuranko käsiin ja olisi alettu käräjöimään, että kuka rakennusurakan tekisi loppuun. Siihen nähden nyt käsillä olevat murheet ovat marginaalisia. Toki haasteita on, mutta ne ovat hoidettavissa, sanoo asunto-osakeyhtiö Oulun Tervahovin Siilot hallituksen puheenjohtaja Martti Haapala

Asunnoissa itsessään ei ole kalliita ongelmia.

Martti Haapala

Pesänhoitaja ei osaa vielä arvioida riittääkö raha

Oulun Toppilansalmen siilotalojen rakentaneen Kalevala Rakennus Oy:n konkurssipesänhoitaja ei osaa vielä arvioida onko hoitamatta oleviin korjauskustannuksiin olemassa rahaa. Pesänselvityksen alkuvaiheessa on ollut muita kiireellisempiä töitä, jotta on saatu konkurssipesä oikeasti haltuun.

– Ei pystytä vielä tässä vaiheessa sanomaan. Alkuvaiheessa keskitytään pesän haltuunottoon ja pesäluettelon laatimiseen. Sen jälkeen päästään selvittämään eri kiinteistöjä ja rakennuksia. Niitähän on myös vuokratonteilla. Samoin näihin korjaus- ja takuuasioihin päästään perehtymään vasta vähän myöhemmin, kertoo pesänhoitaja Lassi Nyyssönen asianajotoimisto Ylikrakasta.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtajan mukaan riittää

Haapala sen sijaan arvioi, että käytettävissä olevat 1,5 miljoonaa euroa riittävät tarvittavien korjausten tekemiseen.

Oli ihan hilkulla että osakkeenomistajille olisi jäänyt luuranko käsiin.

Martti Haapala

– Käsitykseni mukaan järjellisesti toimien raha riittää, koska meillä on edelleen käytössä rakennusaikainen vakuus. Sitä ei ole vapautettu. Mutta jos rakennusaikainen vakuus olisi vapautettu ja nyt oltaisiin huomattavasti pienemmän takuuaikaisen vakuuden varassa, se ei olisi riittänyt, muotoilee Haapala.

Laissa on sinänsä tarkat säädökset rakennusaikaisten ja rakentamisen jälkeisten vakuuksien suuruudesta ja takuusummien tallettamisesta. Rakennusliikkeellä olisi ollut oikeus vaatia rakentamisaikaisen vakuuden vapauttamista, koska rakennus oli otettu käyttöön, mutta se ei sitä koskaan tehnyt, koska tiesi asukkaiden kannan asiaan.

Vuositarkastus on kuukauden päästä

Siilotalot valmistuivat vuonna 2014. Vuositarkastus on tarkoitus pitää noin kuukauden sisällä. Se pidetään normaalisti 12 -15 kuukauden sisällä siitä kun rakennusvalvontaviranomainen on hyväksynyt rakennuksen käyttöönotettavaksi.

Rakentamisvaiheen aikainen vakuus vapautuu normaalisti automaattisesti kolmen kuukauden kuluttua käyttöönotosta. Näin ei kuitenkaan käynyt tässä tapauksessa.

– Taloyhtiön hallitus teki aikanaan päätöksen, että sitä ei vapauteta ennen kuin kaikki paikat on laitettu loppuun, eikä rakentaja sitä koskaan esittänytkään, kertoo Haapala.

Isoimmat korjaustarpeet ovat Haapalan mukaan taloyhtiöiden yhteisissä tiloissa. Sen sijaan noin 160 huoneiston tilanne on parempi.

– Asunnoissa itsessään ei ole kalliita ongelmia, sanoo Haapala.

Suomen arvokkain asuinrakennus

Siilotalon asuntojen omistajilta on matkan varrella vaadittu joustavuutta ja pitkäjänteisyyttä mutta puheenjohtaja näkee sen kannattaneen.

– Meillä on Suomen kallein asuinrakennus. Näin sen voi kääntää, koska siihen on pantu niin paljon rahaa, että se on ihan varmasti Suomen arvokkain asuinrakennus, naurahtaa Haapala.

Miksi hankkeessa kävi niin kuin kävi? Siitä asuntoyhtiön puheenjohtajalla on selkeä näkemys.

– Rakennustoteutuksena siilotalot on ollut erittäin haastava. Kerrokset ovat korkeita. Kohde on meren rannalla ja tehtiin paikalleen valuna. Toteuttaja oli kokematon. Ja monet asiat tehtiin kolmeenkin kertaan, muotoilee Haapala.