Hyppää sisältöön

Kahvilaiva Herakles toi mukanaan toivon tulevasta

Oli sotien jälkeinen pula-aika ja kahvi oli loppunut maasta. Kun rahtilaiva Herakles sai taitettua matkansa Brasiliasta Turkuun, oli sitä vastassa valtava väkijoukko. Kahvilaivan saapuminen loi valoa tulevaisuuteen tasan 70 vuotta sitten.

Kuva: Forum Marinum

24. helmikuuta vuonna 1946 oli suomalaisille merkittävä päivä. Rahtilaiva Herakles, joka oli ensin matkannut Kotkasta Rio de Janeiroon Brasiliaan, palasi Suomeen.

Laivan kyydissä oli muun muassa 300 tonnia tupakkaa, 2 000 tonnia rehukakkuja, puuvillaa uusien seteleiden valmistukseen ja lääkkeitä.

Lisäksi laivaan oli lastattu 2 500 tonnia kahvia. Sitä ihmiset odottivat.

Kun Herakles tuona sunnuntaipäivänä saapui Turun satamaan, oli laivaa vastassa suuri väkijoukko. 

– Kyllä sitä oli jo odotettukin. Suomessa oli myyty viimeksi vuonna 1939 laillisesti puhdasta kahvia. Silloin jo kahvin saanti oli rajoitettu, kuukaudessa sai kortilla neljänneskilon. Sitten tuli korvike, jossa oli kahvia 15 prosenttia ja vuonna 1943 tuli vastike, jossa ei ollut kahvia lainkaan. 85 prosenttia oli viljaa ja loput sokerijuurikasta tai sikurijuurta, kertoo Forum Marinumin amanuenssi Jarmo Saarinen. 

Forum Marinumissa on esillä Heraklesiin liittyvä näyttely laivan saapumisen 70-vuotisjuhlavuoden kunniaksi.

Tuulikaan ei ollut enää kylmää, vaan se tuoksui kaukaisilta mailta ja kahvilta, ilman muuta. Ne mummot, jotka poliisiketjun välistä saivat kätensä kurkotetuksi kahvisäkkiä sivelemään, viettivään erään elämänsä juhlahetkistä. Suomen Kuvalehti 9.3.1946

Poliisit valvoivat laivan purkua

Heraklesin lastin purkaminen alkoi maanantaina. Tilannetta valvomaan järjestettiin ketju poliisimiehiä.

Närkästystä aiheutti se, että muutamat kahvisäkit menivät rikki ja pavut vain lakaistiin pois.

Jarmo Saarinen

– Kuulemma paljon närkästystä aiheutti se, että muutamat kahvisäkit menivät rikki ja pavut vain lakaistiin pois, eikä niitä otettu talteen, Jarmo Saarinen kertoo.

Kahvilaivan saapuminen Suomeen oli merkittävää paitsi Turulle, koko maalle. Paikalla oli ministereitä, yritysten johtajia ja monia muita elinkeinoelämän johtohenkilöitä.

– Se oli ensimmäinen kahvilasti ja seuraavaakin saatiin jonkin aikaa odottaa. Kahvi tuli huhtikuussa kauppoihin ja oli edelleen säännösteltyä. Kupongeilla sai pienen erän, mutta sitä oli kuitenkin mahdollista saada.

Heraklesin saapuminen toi siis toivoa tulevasta sotien jälkeisen pula-ajan keskelle.

– Näin sitä ajateltiin, se oli merkittävä virstanpylväs. Samana vuonna tuli Suomeen ensimmäinen kaakaolaivakin, mutta sitä ei samalla tavalla muisteltu. Ehkä suklaa ei ollut Suomessa niin tärkeää kuin kahvi, Saarinen sanoo.