Pottua vai bataattia vauvalle? – Miio syö kohta kumpaakin

Aikaisemmin on ollut lähes itsestäänselvyys, että peruna on se ruoka-aine, jolla vauvan kiinteiden ruokien syöminen aloitetaan. Suhtautuminen perunaan on muuttunut ja entistä useammin vanhemmat korvaavat perunan esimerkiksi bataatilla.

Kotimaa
Miio ja äiti Anna Hietaniemi
Karoliina Haapakoski / Yle

Kolmen kuukauden ikäisen Miion äiti Anna Hietaniemi ajatteli täysimettää poikaansa puolivuotiaaksi asti. Sen jälkeen kiinteän ruuan opettelu on tarkoitus aloittaa sormiruokailulla.

– Se tuntuu luonnollisimmalta tavalta aloittaa ruokailu. Lapsi osaa itse viedä ruuan suuhun, ja alkaa pikkuhiljaa harjoitella, että miten sitä käsitellään suussa, Hietaniemi valottaa.

Hietaniemi kertoo, että ensiruuaksi on ajateltu parsakaalta, bataattia ja porkkanaa.

– Perunaa ei ole mietitty, syytä siihen en kyllä tiedä. Varmaan se perunakin siellä sitten on. Ihan kasviksilla kuitenkin, Hietaniemi sanoo.

Bataattiko perunaa parempi?

Tornion Suensaaren neuvolan terveydenhoitaja Sirpa Kestin mukaan äidit suhtautuvat vaihtelevasti perunaan ensiruokana.

– Aikaisemmin peruna oli se ruoka, jota vauvoille alettiin antaa, mutta nyt on tullut bataatti.

Kestiä hämmästyttää, miksi bataatti koetaan paremmaksi vaihtoehdoksi, koska se ei ole suomalaista syötävää kuten peruna.

Kesti epäilee, että asiaan vaikuttaa mahdollisesti se, että vanhemmat tarkkailevat omia syömisiään ja seuraavat ruoka-aineiden hiilihydraatti- ja proteiinipitoisuuksia.

– Proteiinia ei ole kummassakaan, mutta molemmissa on hiilihydraattia, Kesti toteaa.

Kesti kertoo bataatin olevan perunaa makeampi. Siinä on porkkanan tavoin beetakaroteenia.

– Porkkana on ruoka-aine, jota suosittelemme aloittamaan perunan jälkeen. Siitä saa samoja ravinto-aineita kuin bataatistakin, mutta eri aikaan vain.

Kestin mielestä peruna on turhaan hyljeksitty ruoka-aine.

– Peruna on suomalaisen ravinnon ensimmäinen osa ja pääasiallinen ruoka. Kastikkeet ja muut tulevat sitten lisänä.