Hyppää sisältöön

Johnson & Johnson tuomittiin miljoonakorvauksiin syöpäkuoleman yhteydestä talkkiin

Suuryritys tuomittiin maksamaan runsaat 65 miljoonaa euroa munasarjasyöpään kuolleen naisen perikunnalle. Yhdysvaltain syöpäjärjestö arvioi, että talkki saattaa lisätä hiukan munasarjasyövän riskiä, mutta varmuutta asiasta ei ole.

Kuva: theguardian.com / Yle

Yhdysvaltain Missourissa valamiehistö on tuominnut päivittäistavarajätti Johnson & Johnsonin maksamaan 72 miljoonan dollarin korvaukset naiselle, joka uskoi munasarjasyöpänsä johtuvan Johnson & Johnsonin talkin käytöstä. Korvaussumma on euroina runsaat 65 miljoonaa.

Asiasta kertovat muun muassa uutistoimistot Bloomberg (siirryt toiseen palveluun) ja AP (siirryt toiseen palveluun).

Kanteen nostanut Jackie Fox kuoli viime lokakuussa 62-vuotiaana. Hän oli kertonut käyttäneensä Johnson & Johnsonin vauvantalkkia ja intiimihygieniaan tarkoitettua talkkia sisältävää tuotetta vuosikymmenet.

AP:n haastattelema oikeustieteen professori Nora Freeman Engstrom Stanfordin yliopistosta pitää tuomiota suunnannäyttäjänä. Hän kuitenkin uskoo, että valitusprosessin aikana korvaussumma todennäköisesti pienenee.

Johnson & Johnsonia odottaa noin 1 200 samankaltaista kannetta, joissa talkkituotteet yhdistetään munasarjasyöpään. Kanteet nostaneet naiset väittävät, että yhtiö tiesi riskistä, mutta ei varoittanut asiakkaita.

Talkki on mineraali, joka luonnollisessa muodossaan voi sisältää asbestia. Kosmetiikassa on jo pitkään saanut käyttää vain puhdistettua talkkia. Yhdysvaltain syöpäjärjestön American Cancer Societyn (siirryt toiseen palveluun) mukaan monissa tutkimuksissa on pyritty selvittämään, lisääkö talkin käyttö genitaalialueilla munasarjasyövän riskiä. Löydökset ovat olleet ristiriitaisia: joissakin on havaittu lievästi kohonnut riski ja joissakin ei lainkaan vaikutusta.

Järjestö arvioi, että jos yhteys on olemassa, yksittäisen naisen kohdalla talkin käyttö lisäisi syöpäriskiä joka tapauksessa vain hyvin vähän.

.
.