Hyppää sisältöön

Rotherhamin raiskausjengiläisille annettiin tuomioita Britanniassa

Viranomaiset olivat kyvyttömiä puuttumaan pitkään jatkuneisiin hyväksikäyttöihin ja raiskauksiin rasismisyytösten pelossa. Rotherham-raportin mukaan raiskausjengiläisten uhreiksi joutui useiden vuosien aikana yhteensä 1 400 tyttöä.

Kuva: Will Oliver / EPA

Britannialainen oikeusistuin tuomitsi keskiviikkona neljä miestä ja kaksi naista teini-ikäisten tyttöjen seksuaalisiin hyväksikäyttöihin liittyvistä rikoksista Pohjois-Englannissa sijaitsevassa Rotherhamissa.

Tuomittujen joukossa on kolme pakistanilaistaustaista veljestä ja heidän setänsä. Kaksi vanhinta veljestä tuomittiin muun muassa useista raiskauksista, jotka tapahtuivat vuosina 1987–2003. Uhreja oli 15. Nuorin heistä oli vain 11-vuotias.

Nuorin veli tunnusti jo aiemmin syyllistyneensä kymmeneen vastaavanlaiseen rikokseen. Veljesten setä tuomittiin osallisuudesta raiskaukseen tähtäävän salaliitoon.

Oikeuden mukaan jengi hyväksikäytti haavoittuvassa asemassa olevia tyttöjä. Tuomitut pahoinpitelivät ja raiskasivat uhrejaan sekä pakottivat heidät harrastamaan seksiä muiden miesten kanssa.

Miesnelikon lisäksi kaksi brittinaista tuomittiin prostituoitujen hankkimisesta ja vapaudenriistosta. Oikeus antaa varsinaiset tuomiot perjantaina.

Uhreja reilusti yli tuhat

Vuonna 2014 julkaistun raportin mukaan 1 400 alaikäistä joutui hyväksikäyttäjien uhreiksi Rotherhamissa 16 vuoden aikana. Raportin mukaan suuri osa hyväksikäyttäjistä oli pakistanilaistaustaisia miehiä, kertoo Britannian yleisradioyhtiö BBC. (siirryt toiseen palveluun)

Rotherham-raportin mukaan poliisi, sosiaalityöntekijät ja kunnan johtajat epäonnistuivat lopettamaan hyväksikäytön.

Raportissa todettiin, että joissain tapauksissa viranomaiset eivät puuttuneet rikoksiin, jotta heitä ei leimattaisi rasisteiksi.

Poliisin väärinkäytöksiä tutkiva viranomainen selvittää parhaillaan, jättivätkö Etelä-Yorkshiren poliisin edustajat hyväksikäytöt huomiotta tai osallistuivatko he jopa itse rikoksiin.

Muslimijohtaja vaatii myöntämään ongelman

Muslimijärjestö Ramadhan Foundationin johtaja Mohammed Shafiq sanoi, että Britannian pakistanilaisyhteisön täytyy myöntää keskuudessaan piilevä hyväksikäyttöongelma.

– Surullinen tosiasia on, että pakistanilaiset miehet ovat yliedustettuina hyväksikäyttöön koukuttamisessa, Shafiq kirjoitti tiedotteessaan (siirryt toiseen palveluun).

The Guardian -lehti (siirryt toiseen palveluun) kertoi joulukuussa, että jengiläiset houkuttelivat tyttöjä aluksi muun muassa erilaisilla lahjoilla kuten karkeilla, hajusteilla, huumeilla sekä alkoholilla.

– Emme pääse eroon tästä pahuudesta ennen kuin Britannian pakistanilaiset myöntävät, että tämä on ongelma yhteisössämme.

Shafiqin mukaan raiskausjengiläiset ovat häpäisseet perheensä, ystävänsä ja yhteisönsä. Hänen mielestään hyväksikäytöissä on kyse valkoisiin tyttöihin kohdistuvasta rasismista, joka tulee tuomita.