Nuoret hengailevat nyt kehäradalla ja lentokentällä – "Täällä on lämmintä ja kaikki kaverit"

Pääkaupunkiseudun nuoret viettävät nyt aikaansa myös kehäradan junissa ja Helsinki-Vantaan lentosemalla, joten Vantaan nuorisotyötekijät ovat menneet perässä raiteille. Nuorisotyöntekijät yrittävät kitkeä lieveilmiöitä: raiteilla kävelyä, turhia palohälytyksiä, huumekauppiaita ja seksin ostajia. Kun länsimetro avautuu ensi elokuussa, nuorten reviiri laajenee Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Isoon Omenaan.

Kotimaa
Nuorisotyöntekijät Sauli Taipale ja Niina Koski partioivat eilisiltana muun muassa Kehäradalla ja Helsinki-Vantaan lentokentällä. Nuorisotyön pitää mennä sinne, missä nuoretkin ovat.
Varpu Helpinen / Yle

Keskiviikkoiltana Helsinki-Vantaan lentoseman kahviloissa vietti hiihtolomaansa useampikin nuori. 16-vuotias Sofia Sikstus kavereineen käy kentällä pari kertaa viikossa.

– Yleensä vaan istutaan, nähdään kavereita, syödään, käydään kaupassa, ei mitään muuta. Ei meidän ikäisille ja isolle porukalle ole oikein muuta, Sofia Sikstus kertoi.

Lentoasemalle nuoria houkuttelevat kavereiden lisäksi kahviloiden sohvat ja älylaitteiden latauspisteet.

– Joo, ja kauppa ja lämpö, ei tartte olla tuolla kylmässä, toisessa isossa porukassa istunut 15-vuotias Elias Jrad sanoi.

Vantaan nuorisotyöntekijät Niina Koski ja Sauli Taipale yrittävät ohjata nuoria kehäradan varrella oleviin nuorisotiloihin. Niitä on peräti 15: Vantaan puolella 6 ja Helsingissä 9. Myös niiden henkilökunta partioi nykyään silloin tällöin raiteilla.

Keskiviikkona nuorille vinkattiin myös Helsingin Messukeskuksen ilmaisesta hiihtolomatapahtumasta Reaktorista, joka on avoinna vielä tänään torstaina iltakahdeksaan ja huomenna koko päivän.

Parisuhteet ja koulutus puhututtavat

Vantaan kaupungin Nuorisotyö raiteilla -projekti alkoi jo viime syksynä. Sen jälkeen nuorisotyöntekijät ovat jalkautuneet kehäradalle ja lentokentälle 65 kertaa ja jututtaneet noin 3 500:tta nuorta. Malmin asemalla tavatut nuorimmat eli 7–9-vuotiaat lapset patisteltiin kotiin.

Osa nuorista on tullut "naamatutuksi" projektissa pääasiallisesti työskenteleville Koskelle ja Taipaleelle. Osa tunnetaan jo nimeltäkin.

– Ne on aika arkipäiväisiä asioita, mitkä nuoria puhututtavat. Elämä, parisuhteet, koulutukset, Sauli Taipale kertoi.

– Jaamme nuorille heijastintarroja, joista löytyvät meidän yhteystietomme. Meidän kanssa voi siis palata asiaan myöhemminkin, jos jokin asia puhututtaa, Niina Koski sanoi.

Myös huumekauppiaat ovat liikkeellä

Nuorisotyöntekijöiden läsnäolo asemilla ja junissa suojelee nuoria huumekauppiailta ja seksin ostajilta.

– Aina sinne, mihin nuoret kokoontuvat sankoin joukoin ja mikä vakiintuu nuorten oleskeluun ja hengailuun, ilmestyy lieveilmiöitä eli aikuisia, joilla ei ole puhtaat jauhot pussissa. Silloin nuorisotyöllä on tärkeä rooli olla hereillä ja hälytellä järjestyksenvalvojia ja poliiseja kuvioon mukaan, Vantaan kaupungin aluenuorisopäällikkö Pekka Mäkelä taustoitti.

Raiteille on nyt vaan tyhmää mennä

Ääntä isoista porukoista lähtee, mutta valtaosa nuorista käyttäytyy nätisti ja uskoo esimerkiksi vartijoita. Mutta joskus joukossa tyhmyys tiivistyy. Esimerkiksi hyviä selfieitä Instagramiin on lähdetty ottamaan raiteilta tunnelien suuaukolta.

– Loppu voi olla kohtalokas. Junat ovat niin nopeita ja hiljaisia. Ennakoiva nuorisotyö on myös nuorten oman turvallisuuden takia asia, jossa mekin haluamme olle mukana, lentoaseman tunneliturvallisuudesta ja lähiliikennealueen turvavalvomon johtamisesta vastaava Liikenneviraston projektipäällikkö Arto Muukkonen kertoo.

Keskenään ottelevia jengejä raiteilla ei ole tavattu. Nuorten keskinäiset rähinät ovat syntyneet lähinnä siitä, kuka seurustelee kenenkin kanssa.

Lasku ilkivallasta voi olla kallis

– Nuorten täytyy saada elää ja liikkua vapaasti, mutta jossakin vaiheessa raja tulee vastaan. Esimerkiksi muiden matkustajien pitää päästä liikkumaan esteettömästi. Myös sotkemiseen vartijat puuttuvat. Typeryyksissä on tyhjennetty esimerkiksi jauhesammuttimia käytäville, Muukkonen jatkaa.

Jos jauhesammuttimen tyhjennys laukaisee palohälytyksen Helsinki-Vantaalla, liikkeelle lähtee heti useita pelastusyksiköitä. Lasku ilkivallan tekijälle voi olla melkoinen, sillä kiinni jää varmasti. Kaikkialla on nimittäin kameroita. Yksistään kehäradalla on satoja kameroita, joiden välittämää hyvälaatuista kuvaa turvavalvomo Pasilassa voi zoomata ja tarkentaa.

Opetus- ja kulttuuriministeriö myönsi Nuorisotyö raiteilla -projektille viime vuonna 70 000 euroa tukea. Liikennevirasto on vain yksi projektin yhteistyökumppani. Nuorisotyöntekijöillä on suora yhteys muun muassa tuohon turvavalvomoon Pasilassa, vartijoihin ja poliisiin, ja yhteistyötä tehdään myös Helsingin kaupungin nuorisotoimen ja Aseman Lapset ry:n kanssa.

Nuorten reviiri laajenee elokuussa

Ensi elokuussa avautuva länsimetro tuo pääkaupunkiseudun nuorille aivan uudenlaisen ison reviirin Helsingin Itäkeskuksesta Espoon Isoon Omenaan.

– Nuoret odottavat tätä jo ja silloin meidänkin nuorisotyössä pitää olla hereillä. Olemme käynnistäneet Espoon kanssa jo valmistelut, että ollaan syksyllä valmiina, Vantaan kaupungin aluenuorisopäällikkö Pekka Mäkelä kertoi.

Jo tänä keväänä nuorisotyöntekijät aikovat jalkautua myös rantaradalle.