Kupittaan vanhuspsykiatrian osaston pimitykset jäivät edelleen pimentoon

Turun hyvinvointitoimialan virkamiesjohto saa jatkaa työssään normaalisti, vaikka sosiaali- ja terveyslautakunta jäi ilman haluamiaan vastauksia. Jatkossa lautakunta saa selvityksen koko Turun psykiatrian toiminnasta parin kuukauden välein.

terveys
Kupittaan sairaala
Dmitri Volgin / Yle

Turun sosiaali- ja terveyslautakunta kokoontui keskiviikkoiltana ylimääräiseen kokoukseen. Syynä olivat viikko sitten paljastuneet väärinkäytökset, joita epäillään tapahtuneen Turun psykiatrisen sairaalan eli Kupittaan sairaalan vanhuspsykiatrian osastolla G1.

– Viikko on ollut tuskallinen ja aika surullinen, sanoo sosiaali- ja terveyslautakunnan puheenjohtaja Jarmo Rosenlöf (sd.).

Epäilyjen mukaan osastolla olisi potilaita muun muassa pahoinpidelty, eristetty tarpeettoman pitkäksi aikaa ja ylilääkitty yöksi. Muutoinkin potilaita olisi kohdeltu epäasiallisesti.

Lautakunta jäi vastauksia vaille

Lautakunta kuuli kokouksessaanvirkamiesjohdon selvityksen (siirryt toiseen palveluun)siitä, mitä Kupittaalla on tapahtunut. Yhteen asiaan ei kuitenkaan saatu selvyyttä. Miksi virkamiesjohto ei raportoinut esiintulleista väärinkäytöksistä Valviralle eikä esimerkiksi sosiaali- ja terveyslautakunnalle, vaikka osastolla tehtiin sisäinen selvitys jo 2013?

Viikko on ollut tuskallinen ja aika surullinen.

Jarmo Rosenlöf

– Ei siihen saatu vastausta. Vaikka sitä monta kertaa kysyttiin, niin lopputulos oli yhtä pyöreä, ihmettelee Jarmo Rosenlöf.

Sosiaali- ja terveyslautakunnan kokous kesti yli kolme tuntia; kesto on yli kaksinkertainen normaalikokouksiin verrattuna. Lisäksi nyt oli aiheena vain yksi asia eli Turun psykiatrinen sairaala.

– Ilmapiiri oli kokouksessa aika tuskainen, myöntää lautakunnan puheenjohtaja Jarmo Rosenlöf.

Raportointipakko

Sosiaali- ja terveyslautakunta päätti, että varmistetaan potilasturvallisuus ja hyvä hoito. Jatkossa asiasta myös raportoidaan säännöllisesti lautakunnalle.

– Pyritään antamaan selvitys koko psykiatrian toiminnasta – ei vain G1:stä – aina parin kuukauden välein, Rosenlöf sanoo.

Vasemmistoliitto ja vihreät olisivat halunneet kaupunginhallituksen selvittävän, voiko hyvinvointitoimialan virkamiesjohto jatkaa tehtävissään, koska Valvira ja poliisi tutkivat Kupittaan osaston G1 väärinkäytösepäilyjä.

Lautakunta päätti äänin 9–4, että johto voi jatkaa tehtävissään.

Syrjään siirrettävä olikin jo siirretty

Lisäksi lautakunta totesi, että ylilääkäri Jyrki Heikkilä toimii 1.1.-31.5.2016 muissa tehtävissä kuin mielenterveys- ja päihdepalvelujen tulosyksikköjohtajana.

Heikkilää ei siis siirretty toisiin tehtäviin, vaan hänet oli päätetty jo viime vuonna siirtää tulosalueen johdosta valmistelemaan Turun kaupungin ja Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin psykiatristen toimintojen yhdistämistä.