1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Ulkomaat

NYT: Apple kehittää tiukempaa turvaa iPhonen murtamisen estämiseksi

Ohjelmistoyhtiö Apple kehittää parhaillaan uudenlaisia turvatoimia, jotka toteutuessaan tekisivät täysin mahdottomaksi murtautumisen lukittuun iPhoneen.  Asiasta kirjoittaa New York Times.

Ulkomaat
Applen pääkonttorin edustalla New Yorkissa järjestettiin mielenosoitus Yhdysvaltain hallinnon vaatimuksia vastaan 23.2. 2016.
Applen pääkonttorin edustalla New Yorkissa järjestettiin mielenosoitus Yhdysvaltain hallinnon vaatimuksia vastaan 23.2.2016. Justin Lane / EPA

Applen turvallisuusasiantuntijoita lähellä olevat lähteet kertovat New York Timesille (siirryt toiseen palveluun), että uusien turvapäivitysten kehittäminen on jo aloitettu.

Applelta tämä on vastaisku liittovaltion poliisin FBI:n vaatimuksille, jotka koskevat Applen iPhonen lukituksen purkamista.

FBI tutkii San Bernardinossa, Kaliforniassa joulukuussa tapahtunutta joukkosurmaa, jossa pariskunta surmasi 14 ihmistä. FBI arvioi, että sen hallussa olevasta puhelimesta saattaa löytyä tietoja mahdollisista yhteyksistä ulkomaisiin terroristeihin, mutta puhelimen lukitusta tutkijat eivät saa purettua.

Asiantuntijat uskovat, että Apple onnistuu turvallisuuspäivityksessään. Jos näin käy, tietotekniikkajätti on luonut merkittävän teknisen haasteen lainsäätäjille: vaikka Yhdysvaltain hallitus voittaisi taistelun pääsystä terroristiepäillyn puhelintietoihin, joutuu FBI keksimään uuden keinon Applen tuotteiden tietoturvan murtamiseen.

Applen puhelimissa on käytössä muun muassa tekniikka, joka poistaa automaattisesti lukittuneesta puhelimesta kaikki tiedot, jos lukitusta yritetään avata kymmenen kertaa väärällä salasanalla. Puhelimet on suunniteltu ja valmistettu siten, että niissä toimivat vain valmistajan itsensä kirjoittamat ja salausavaimella signeeratut käyttöjärjestelmät.

FBI haluaa Applen tekevän iPhonen käyttöjärjestelmästä uuden version, joka ohittaisi useita tärkeitä turvallisuusominaisuuksia, ja asentavan sen tutkinnassa löydettyyn iPhoneen.

Applen toimitusjohtaja Tim Cook on huolissaan hallituksen vaatimuksista ja siitä, mitä vaatimuksiin suostuminen voisi tulevaisuudessa tarkoittaa.

– Jos oikeus voi pyytää meiltä uutta ohjelmistoversiota, niin mitä muuta he voivatkaan meiltä pyytää, Cook sanoi ABC Newsin (siirryt toiseen palveluun) haastattelussa yöllä Suomen aikaa. – Tällaista ei pidä tapahtua meidän maassamme.

Cook sanoi haluavansa keskustella tilanteesta presidentti Barack Obaman kanssa.

Lähteet: Reuters

Lue seuraavaksi