Australialainen jäänmurtaja karilla Etelämantereella – video

Laivan kiinnitysköydet katkesivat lumimyrskyssä keskiviikkoaamuna. Laivalla on yhteensä 68 ihmistä, mutta kaikki ovat kunnossa, eikä laiva vuoda, vaikka sen rungossa onkin havaittu murtuma.

Ulkomaat
Uutisvideot: Australialainen jäänmurtaja karilla Etelämantereella
Uutisvideot: Australialainen jäänmurtaja karilla Etelämantereella

Australialainen jäänmurtaja Aurora Australis on ajautunut rantaan Etelämantereella ollessaan täydentämässä australialaisen Mawsonin tutkimusaseman varastoja.

Laiva ajautui karille sen jälkeen, kun sen kiinnitysköydet katkesivat lumimyrskyssä keskiviikkoaamuna. Mawsonin tutkimusaseman automaattisen sääaseman mukaan tuulen nopeus myrskyssä oli jopa 36 metriä sekunnissa.

– Laivalla on 68 ihmistä ja kaikki ovat kunnossa ja turvassa, Australian Etelämantereen toiminnoista vastaava Australian Antarctic Division (AAD) sanoi.

– Laiva ei vuoda. Miehistö tarkkailee rungon tilannetta sisäpuolelta, mutta lumimyrsky estää laivan kunnon täydellisen arvioinnin, AAD kertoi.

AAD:n verkkosivuilla on Mawsonin nettikameran kuvaama nopeutettu video (siirryt toiseen palveluun) viimeisten kahden päivän ajalta, jossa myrskyn tulo näkyy selvästi.

Suunnitelma öljyvuodon varalta olemassa

AAD sanoi, että laivalla olijat siirrettäisiin Mawsonin tutkimusasemalle sääolosuhteiden parannuttua. AAD:n mukaan sään odotetaan parantuvan perjantaiaamuun mennessä. Laivalla olevat ihmiset siirrettäisiin AAD:n mukaan maihin, jos tuulennopeus laskisi alle 15 metrin sekunnissa.

Laivan omistajan mukaan laivan oikea kylki on rantaa vasten ja laiva on kallistunut, mutta omistajan mukaan sen uskotaan johtuvan lumimyrskystä. Omistaja kertoi, että laivan miehistö on onnistunut laskemaan laivasta varakiinnitysköysiä ja että alus on vakaa ja suojassa suurilta aalloilta.

Laivan rungossa on kuitenkin havaittu murtuma kohdassa, joka yleensä on painolastiveden peittämä. AAD:n mukaan murtuma on kohdassa, joka ei vaikuta aluksen vakauteen, eikä se aiheuta polttoainevuodon riskiä.

AAD:n mukaan sillä oli valmiina suunnitelma mahdollisen öljy- tai polttoainevuodon varalta, mutta se ei kertonut niistä yksityiskohtaisemmin. Virasto sanoi myös, että se pohti erilaisia mahdollisuuksia laivan pelastamiseksi. Viraston mukaan ei kuitenkaan ole vielä selvillä, voiko alus jatkaa suunniteltua matkaansa.

Laivan pelastustyöt aloitetaan vasta, kun kaikki sillä olevat on saatu siirrettyä maihin.

Punainen jäänmurtaja jäiden seassa.
Aurora Australis -jäänmurtaja tammikuussa 2014.Australian ympäristöministeriö

Laivan oli tarkoitus palata maaliskuussa

Australialla on neljä tutkimusasemaa Etelämantereella. Aurora Australis huoltaa niitä säännöllisesti Tasmanian saarella sijaitsevasta Hobartista käsin.

Laiva lähti meneillään olevalle matkalleen 11. tammikuuta ja se suoritti tieteellisiä tutkimuksia merellä ennen kuin saapui viime lauantaina Mawsoniin, minkä edustalla se on ollut ankkurissa siitä lähtien. Kaikki Mawsoniin tarkoitettu rahti oli saatu siirrettyä laivasta ennen turmaa.

Aurora Australiksen oli tarkoitus lähteä Mawsonista muutaman päivän päästä ja suunnata toiselle Australian Etelämantereen tutkimusasemalle. Sen jälkeen sen oli vielä tarkoitus täydentää Uuden-Seelannin eteläpuolella sijaitsevan Macquarie-saaren tutkimusasemien varastoja ja palata Hobartiin maaliskuun puolessavälissä.

Aurora Australis valmistui vuonna 1989 ja se on tarkoitus korvata uudella jäänmurtajalla vuonna 2019.

Aurora Australis osallistui vuonna 2014 Antarktiksen merialueella venäläisen Akademik Shokalski -aluksen pelastustöihin, joka oli ollut juuttuneena jäihin kymmenen päivän ajan. Akademik Shokalskilla oli 52 ihmistä.

Lähteet: AFP, Reuters, Yle Uutiset