Seksille aikaa vaikka kalenteria selaamalla

Suomalaiset harrastavat seksiä ennätyksellisen vähän. Seksuaaliterapeutti neuvoo, kuinka seksielämän voi pitää vireänä kiireisessäkin arjessa.

Aamu-tv
Karoliina Vuohtoniemi
Miten seksielämä käynnistetään uudelleen pitkän tauon jälkeen tai miten seksiä voi harrastaa arkikiireestä huolimatta? Vinkkejä antaa seksuaaliterapeutti Karoliina Vuohtoniemi.

Suomalaiset harrastavat seksiä entistä harvemmin, vaikka samaan aikaan seksihalut ovat ennätyksellisen korkealla tasolla.

Tämä selviää Väestöliiton Finsex-tutkimuksesta. Seksielämän hiipumiseen vaikuttavat usein arkiset asiat, kuten työkiireet tai esimerkiksi pienet lapset, sanoo Ylen aamu-tv:ssä vieraillut seksuaaliterapauetti Karoliina Vuohtoniemi.

– Kiire ja stressi, lapsiperheen arki, suuret elämänmuutokset kuten sairastuminen, työttömyys tai iso projekti kuten talon rakentaminen voivat vaikuttaa seksin määrään, Sexpossa työskentelevä Vuohtoniemi sanoo.

Vuohtoniemen mukaan seksin vähäisyydestä ei kannata tehdä liian suurta numeroa – eri elämänvaiheissa seksin määrä voi vaihdella suurestikin. Tutkimuksia ja keskimääräisiä yhdyntöjen määriä Vuohtoniemen mielestä ei kannata seurata liian tarkasti.

– Toivon, että kukaan ei kauheasti tuijota niitä tutkimuksia. Vertailu voi vaikuttaa niin, että seksielämä hiipuu entisestään.

Lukko makkarin oveen, flirttiä arjessa

Miten hiipuvaa seksielämää voi sitten saada viriilimmäksi? Vuohtoniemen mukaan usein pienet ja arkiset asiat auttavat.

Lapsiperheissä Vuohtoniemen mukaan äidin ja isän olisi hyvä raivata aikaa myös parisuhteelle – esimerkiksi kerran kuussa parisuhdeaikaa ja makuuhuoneen oveen lukko, jotta seksihetket sujuvat rauhassa.

– Kokonaisvaltainen hyvinvointi eli se että liikkuu, syö hyvin ja nukkuu tarpeeksi ovat tärkeää. Sitten jaksaa pitää paremmin huolta myös parisuhteesta. Arjen hellyyttä kannattaa myös pitää yllä – suukotellaan ja kosketellaan myös paineettomasti ilman että sen täytyy välttämättä johtaa seksiin.

Vuohtoniemi kannustaa myös flirttiin. Seksikkäät alusvaattet, flirttailevat viestit tai erilaiset fantasiat voivat ylläpitää kipinää parisuhteessa.

– Aika tavallinen ongelma on, että jäädään jonkin roolin vangiksi. Puoliso nähdäänkin esimerkiksi ennen kaikkea äitinä tai isänä. Apuna voi käyttää fantasiointia, ajatella että puoliso ei olekaan vain äiti vaan seksikäs rakastajar.

Ajan puutteeseen auttaa Vuohtoniemen mukaan se, että parisuhteessa päätetään erikseen koska seksiä harrastetaan.

– Jos ongelma on ajanpuute, olen sanonut suoraan asiakkailleni, että kalenteri käteen ja varataan aika.