Pyhän Hengen on johdatettava uutta presidenttiä – USA:n etelävaltiot ovat uskossaan lujia ja joustavia

Yhdysvaltain eteläisissä osavaltioissa ei luoteta keskusjohtoon eikä ulkopuolisten apuun. Paikallisten mielestä jopa omien omien poliitikkojen taju katoaa, mitä lähemmäksi Washingtonia he pääsevät.

Ulkomaat
Eläkeikäinen naishenkilö.
Etelä-Carolinan Columbiassa asuva Mannie ei voi välttää politiikkaa vaikka haluaisi. Hänen mielestään tulevalla presidentillä on oltava yhteys Pyhään Henkeen.Yle

Columbia, Etelä-Carolina Mannie on ollut lähes 30 vuotta Etelä-Carolinassa Columbiassa sijaitsevan baptistiseurakunnan aktiivinen jäsen.

Hän laulaa seurakunnan kuorossa ja nauttii joka sunnuntai aamiaisen seurakunnan ylläpitämässä ruokaravintolassa. Ravintola ei tosin ole ihan oikea ilmaisu suurelle kokous- ja juhlatilalle. Rakennuksessa ei saa tarjoilla alkoholia.

Presidenttiehdokkaat ovat vakiovieraita Columbian länsireunalla sijaitsevan baptistiseurakunnan tiloissa.

Nykyinen presidentti Barack Obama puolisoineen on käynyt siellä useita kertoja. Demokraattien presidenttiehdokkaaksi pyrkivä Bernie Sanders kävi paikalla edellisenä päivänä ja demokraattien Hillary Clintonia varten valmisteltiin tiloja parin päivän päähän.

Ystävättäriensä kanssa lounastanut Mannie ei voi siis välttää politiikkaa, vaikka Herra on ajatuksissa ensimmäisenä.

– Tulevalla presidentillä on oltava elävä yhteys Pyhään Henkeen. Kuinka muuten hän voisi johdattaa minua mihinkään suuntaan?

Pöytäseurueen muut ruokailijat nyökyttelevät päätään.

Etelä ei ole yhtä massaa

Eteläisten osavaltioiden uskontokuntia käsitellään helposti yhtenäisenä massana, jotka käyttäytyvät ja äänestävät suunnilleen samalla tavalla.

Näin on ollut pitkään, mutta tällä kertaa asiat ovat toisin. Ehdokkaita on paljon eikä mikään vaalitaistossa mene kuten aiempina vuosina.

Republikaanien riveissä oli Etelä-Carolinan esivaaleissa viime viikonvaihteessa vielä kuusi ehdokasta. Etelä-Carolinassa republikaanipuoleen kannattajista 60 prosenttia on evankelisia. Äänet jakaantuivat, mutta äänestäjät valitsivat Donald Trumpin eikä heitä häirinnyt, että mies on jo kolmannessa aviloliitossa. Uskonto on varsin joustava käsite.

Etelä-Carolina on valtaosin valkoisten asuttama, vajaan viiden miljoonan asukkaan osavaltio, mutta sen mustat äänestäjät ovat demokraattien suuria tukijoita.

He odottavat tulevan viikonvaihteen esivaalia, kun vuorossa on valinta demokraattien kahdesta ehdokkaasta. Mustien sieluista ja äänistä kilpailevat ennakkosuosikki Hillary Clinton ja Bernie Sanders.

Yhdysvaltain eteläisten osavaltioiden vahva uskonnollisuus muotoutui jo brittien siirtokuntakaudella 1600–1700-luvuilla. Samaan aikaan käyty orjakauppa loi itsenäisyydestä taistelevalle uudelle mantereelle oman elämänmuodon, jossa ei vieläkään luoteta muiden apuun tai rehellisyyteen.

Ehdokkaiden osa ei ole Etelä-Carolinassakaan helppo.

Moni Columbian baptistiruokalan asiakkaista oli yhtä mieltä siitä, että ehdokkaat tulevat paikalle vain keräämään ääniä eivätkä ole oikeasti kiinnostuneita paikallisten arvoista.

– Heiltä häviää terve järki sitä mukaa, mitä lähemmäksi Washingtonia he pääsevät, vakuutti pöydällinen ilmavoimien eläkkeellä olevia työntekijöitä.

Juttua on korjattu klo 17.25: Etelä-Carolinan republikaaniäänestäjistä 60 prosenttia on evankelisia.