1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. talous

Osakesijoittajan pohdintaa: "Kyllä se viime kädessä aika pitkälti on tuuria"

Mikäli aikoo menestyä, kannattaa aloittaa nuorena, sijoittaa säännöllisesti, toivoa hyvää tuuria ja välttää tyhmimpiä kohteita. Silloin kuka vain voi jäädä voitolle pitkällä aikavälillä.

Kuva: HOW HWEE YOUNG

Miltä sijoittaja näyttää? Millaisen muotokuvan sijoittajasta voisi tehdä? Kysymykset saavat Kainuun osakesäästäjien puheenjohtaja Antti Kejon nauramaan.

– Sijoittaja mielletään useimmin vanhaksi, harmaahapsiseksi ukoksi. Todellisuudessa sijoituksia tekevät niin miehet kuin naisetkin ja ikähaitari on 20-vuotiaasta ylöspäin. 90-vuotiaskin on kelpo sijoittaja.

Kejon mukaan sijoittaja voi olla kuka vain vastaan tulevista.

– Kadulla ei pysty sanomaan, kuka on sijoittaja ja kuka ei. Useimmiten sijoittajat voivat pukeutua hyvinkin vaatimattomasti.

Aikainen lintu madon nappaa

Sijoittaminen kannattaa aloittaa aikaisin, jotta mahdollisista hedelmistä ehtii myös nauttia, Kejo kehottaa.

Antti Kejo. Kuva: Heli Sirviö / Yle

– Kun parikymppisenä tekee ensimmäisiä tilejään töistä, niin niistä kannattaa laittaa heti sivuun pieniä summia. Jotkut lähtevät liikkeelle jo ennen täysi-ikäisyyttä.

Säännöllisyys kantaa hedelmää.

– Kun sijoittamista tekee säännöllisesti, niin parin vuosikymmenen jälkeen jotain on jo jäänytkin, mikäli sinulla on hyvää tuuriakin mukana.

Taitoa vai tuuria?

Kejo suhtautuu sijoittamiseen pelinä, jossa on enemmän kyse tuurista kuin taidosta.

Pitäisi aina muistaa, että jos ottaa sijoittamiseen velkaa, niin ottaa vain sen verran, minkä voi myös kokonaan hävitä.

Antti Kejo

– Ei ole uskottavaa, että joku syvällä rintaäänellä sanoo osaavansa sijoittaa. Tietysti sijoittaminen vaatii tuntemusta, ehkä aistimista ja vaistoakin, mutta kyllä se viime kädessä aika pitkälti on tuuria. Tietysti kyse on myös siitä, että ei tee kaikkein tyhmimpiä päätöksiä.

Viime aikoina eri asiantuntijoiden antamat vihjeet, että nyt kannattaisi sijoittaa vaikka sitten velkarahalla, saavat Kainuun osakesäästäjien puheenjohtajan vakavaksi.

– Pitäisi aina muistaa, että jos ottaa sijoittamiseen velkaa, niin ottaa vain sen verran, minkä voi myös kokonaan hävitä. Kun tämän pitää ohjenuoranaan, niin pitkässä juoksussa todennäköisemmin voittaa kuin häviää.