Kapina kaukolämpöä vastaan: "Hinnat ovat olleet väärässä jo vuosikymmeniä"

Sotkamossa useampaa kaukolämpölaskun maksajaa ihmetyttää perusmaksun eriarvoisuus lähes samankokoisissa kiinteistöissä. Puhutaan ylilaskutuksesta. Vapo Oy:n mukaan sotkamolaisten kaukolämpö on lähellä maan keskiarvoa.

Kotimaa
Kaukolämpö-kyltti.
Aki Karjalainen / Yle

Yksityisten ihmisten ja taloyhtiöiden kannattaa nyt lähteä etsimään vaihtoehtoista lämmitysmuotoa, sanoo sotkamolaisen LVI-Korhosen yrittäjä Joni Korhonen.

– Esimerkiksi meidän liiketalossa otettiin kaukolämmön rinnalle käyttöön poistoilmalämpöpumppu. Jos olisimme jatkaneet pelkästään kaukolämmöllä, niin lasku olisi ollut jatkossakin kallis. Puhun 50 prosentin kulutussäästöstä.

– Takaisinmaksuaika näille investoinneille on jopa neljä vuotta, kun muutetaan kaukolämmöstä eri järjestelmiin. Meidänkin taloyhtiössä se säästö on niin iso, että pelkästään sillä maksetaan investointi pois.

En voi kommentoida yksittäisten asiakkaiden tilausvesivirtoja.

Sami Vartiainen

Sotkamossa on yleisesti ryhdytty hakemaan muutosta, ja Korhonen puhuu jopa kaukolämpökapinasta. Sotkamon kunnan kiinteistö Oy Sotkanmaa teki kahdeksan kerrostalon alueelle poistoilmalämpöpumppujärjestelmän. Poistuva ilma tulee takaisin lämmitykseen.

– Vuositasolla säästöjä tuli lähelle 50 000 euroa. Investoinnin takaisinmaksuajaksi tuli 5–6 vuotta. Kaukolämpö on toki edelleen näissäkin taloissa rinnalla, sanoo Sotkamon kunnan kiinteistö Oy Sotkanmaan toimitusjohtaja Toivo Hakkarainen.

– Kaukolämmön hinta on tullut toki alaspäin, mutta onko tullut riittävästi. Se on edelleen kohtuullisen suuri. Ymmärrän sen, että aihe aiheuttaa närää.

Vähemmän kuluttava maksaa kolminkertaisesti

LVI-Korhosen yrittäjä Joni Korhonen toteaa, että kaukolämpöyhtiön pitää lähteä asiakaslähtöisyyteen, sillä kaukolämpö liiketoimintana on samanlaista bisnestä kuin esimerkiksi maalämpö.

Joissakin saattoi olla yli 8 000 euron perusmaksu. Huomasimme, että se on selkeästi ylimitoitettu.

Ilkka Tervonen

– Kaukolämmön hinta on karannut pilviin, hinnat ovat olleet väärässä jo vuosikymmeniä. Tässä on oltava taloyhtiöiden aktiivisina ja isännöitsijöiden tarkistettava nämä asiat, muuten näihin ei kukaan puutu, summaa Korhonen.

– Nyt on korkea aika, että Vapo tulee vastaan. Minusta se ei ole niin monopoli, sillä vaihtoehtoja lämmitykseen on tullut ja niiden takaisinmaksuaika on järkevä.

Samoilla linjoilla on myös kiinteistöalalla toimiva yrittäjä Ilkka Tervonen. Sotkamossa Vapon kaukolämmön hinnoittelu herättää hänenkin mukaansa voimakasta keskustelua.

– Yhtiötäni hämmentää eritoten perusmaksun eli sopimusvesivirran eriarvoisuus jotakuinkin samankokoisissa kiinteistöissä. Esimerkiksi minulla on tässä pöydällä kaksi lämpölaskua, joissa molemmissa vuosikulutus noin 100 kilowattituntia.

– Siinä kiinteistössä, joka kuluttaa arvion mukaan jopa vähemmän vuodessa, on kuitenkin lähes kolminkertainen perusmaksu.

Mitä perusmaksuihin tulee, niin se määräytyy lämmitettävän rakennustilavuuden mukaan ja jokainen rakennus on erilainen.

Sami Vartiainen

Ilkka Tervonen kokee, että hänen ja monen muukin mukaan tilausvesivirta on mitoitettu ylisuureksi kulutukseen nähden.

– Se on suurin epäkohta ja siihen pitäisi saada korjaus. Ne pitäisi ehdottomasti päivittää tämän päivän tasalle, jotta siirryttäisiin reaalilaskutukseen, eikä ylilaskutukseen, sanoo Tervonen.

Sopimusvesivirta tai tilausvesivirta tarkoittaa asiakkaan käyttöön varattua suurinta tunnin keskimääräistä kaukolämpöveden virtausta.

Poistoilmalämpöpumput ovat kovaa vauhtia tulossa taloyhtiöihin

Ilkka Tervonen toimii vajaan kymmenen taloyhtiön hallituksessa.

– Puhun vajaan 5 000 neliön kiinteistömassasta tässä Sotkamon alueella. Osa on näissä taloyhtiöissä ja osa erillisiä kiinteistöjä. Korkean kaukolämmön hinnan vuoksi mekin olemme siirtyneet maalämpöön. Poistoilmalämpöpumput ovat kovaa vauhtia tulossa taloyhtiöihin. Justiinsa otettiin sellainen käyttöön uudehkossa taloyhtiössä.

Tässä on oltava taloyhtiöiden aktiivisina ja isännöitsijöiden tarkistettava nämä asiat, muuten näihin ei kukaan puutu.

Joni Korhonen

Korkeisiin hintoihin Tervonen antaa esimerkiksi vastikään käydyn usean taloyhtiön kokouksen, jossa oli verrattu noin 3 000 neliön taloyhtiön perusmaksuja.

– Joissakin saattoi olla yli 8 000 euron perusmaksu. Huomasimme, että se on selkeästi ylimitoitettu. Käsityksemme mukaan sen pitäisi olla 4 000–5 000 euron luokkaa.

– Varsinkin siinä vaiheessa, kun kaukolämmön vaihdin uusitaan kaukolämpötaloihin,niin silloin taloyhtiöiden pitäisi ilmoittaa Vapolle tämän uuden lämmönvaihtimen kulutustiedot, jonka mukaan Vapon pitäisi päivittää tilausvesivirrasta kohtuullinen korvausmaksu.

Nainen säätää patteria.
Kaukolämmöstä on siirrytty muihin vaihtoehtoihin joissain sotkamolaisissa kiinteistöissä. Kuvituskuva.Yle

Perusmaksun pieneneminen korostuu Tervosen mukaan erityisesti tapauksissa, jolloin poistoilmalämpö käytetään yhdessä kaukolämmön kanssa.

– Kun kaukolämmön kulutus laskee, on ehdottoman tärkeää, että perusmaksu päivitetään sen hetkiselle kulutustasolle. Silloin korostuu entisestään perusmaksun suuruuden tarkastus.

"On hyvä, että myös asiakkaat pohtivat vaihtoehtoja energiatehokkuuteen"

Vapon voimalaitospäällikkö Sami Vartiainen on tietämätön useamman toimijan nihkeästä suhtautumisesta Sotkamon kaukolämmön hintoihin.

– Ensimmäisen kerran kuulen tästä. Olemme toki keskustelleet yksittäisten asiakkaiden kanssa, mutta useammasta lähteestä en ole tällaisesta kuullut.

Väite kaukolämmön hinnan karkaamisesta pilviin saa Vartiaisen ihmettelemään. Hänen mukaansa Sotkamossa kaukolämmön hinta on hyvin lähellä maan keskiarvoa.

Minusta se ei ole niin monopoli, sillä vaihtoehtoja lämmitykseen on tullut ja niiden takaisinmaksuaika on järkevä.

Joni Korhonen

– Ilman muuta asiakkaan pitää olla aktiivinen niin kuin meidänkin pitää olla pitääksemme hintamme kilpailukykyisenä. Ja mitä perusmaksuihin tulee, niin se määräytyy lämmitettävän rakennustilavuuden mukaan ja jokainen rakennus on erilainen. Perusmaksumme on järkevä.

– En voi kommentoida yksittäisten asiakkaiden tilausvesivirtoja, mutta aktiivista keskustelua aiheesta kannatan.

Vartiaisen mielestä Vapo Oy on tehnyt Sotkamossa investointeja asiakkaiden eteen.

– Olemme investoineet viime vuonna useita miljoonia tuotantolaitteisiin ja vuokraamaamme kaukolämpöverkkoon – muun muassa energiatehokkuutta ajatellen. On hyvä, että myös asiakkaat pohtivat vaihtoehtoja energiatehokkuuteen. Siihen pitää pyrkiä, että energiaa säästetään.

– Koko ajan tutkitaan parhaita mahdollisia vaihtoehtoja, jotta voimme tarjota sotkamolaiselle kilpailukykyinen kaukolämmön hinta. Olemme myös käyneet asiakkaiden luona tekemässä kartoituksia, sanoo voimalaitospäällikkö Sami Vartiainen.