1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Kuluttajaliitto ja makeisvalmistajat tyytyväisiä sokeriveron perumiseen – vain korkea vero tepsisi

Kuluttajaliitto kannattaa sokeriveron perumista, koska vain todella korkealla verolla voidaan vähentää sokerin kulutusta. Myös makeisvalmistaja Panda on tyytyväinen, kun makeisveroa ei korvata sokeriverolla ensi vuoden alussa. Valtiovarainministeriöstä kerrottiin keskiviikkona, että sokerivero olisi liian monimutkainen vero perittäväksi.

Panda valmistaa muun muassa lakritsaa Vaajakoskella, Jyväskylässä. Kuva: Petri Blomqvist

Uutta sokeriveroa ehdotti alun perin Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL kansanterveydellisillä syillä. Kuluttajaliiton elintarvikeasiantuntija Annikka Marniemen mukaan sokerin verottaminen ei ole kuitenkaan ratkaiseva tekijä, kun sokerinkäyttöä yritetään suitsia. Marniemen mukaan verotus vaikuttaa sokerin kulutukseen vain, jos vero on tarpeeksi korkea.

– Makeisvero ei ratkaise meidän terveysongelmaa missään tapauksessa. Sokerin syönti ei ole pahimpia ongelmia. Jos verotetaan kunnolla, se toimii. Jos 400 gramman karkkipussissa veron osuus on 10 senttiä, niin se ei vaikuta.

Ruokataju on tärkeää

Makeisverot ovat Marniemen mukaan vaikuttaneet hintoihin aika vähän, etenkin kun ulkomailta on voitu hakea halvempia makeisia ja kotimaassakin on aina edullisia karkkeja saatavilla.

Sokerin syönti riippuu paljolti siitä mitä lapsille tarjotaan ja markkinoidaan-

Annikka Marniemi

Lasten ja nuorten suurimmat sokerin lähteet ovat mehut, virvoitusjuomat, makeiset ja makeisjukurtit.

– Sokerin syönti riippuu paljolti siitä mitä lapsille tarjotaan ja markkinoidaan. Vanhemmilla on kova vastuu tässä. Jos ruokavalio on kokonaisuudessaan kunnossa niin silloin ei ehkä ole tarvetta makean syömiselle, ruokataju on tärkeää, linjaa Marniemi,

Marniemen mukaan elintarvikemarkkinointia pitäisi tarkastella kriittisesti ja miettiä minkälaisia mielikuvia lapsille luodaan siitä mikä on hyvää ja houkuttelevaa ruokaa.

Teollisuuden kilpailukyky paranee

Veron poistuminen parantaa makeistehdas Pandan emon, monessa maassa toimivan Orkla-konsernin edellytyksiä investoida juuri Suomeen.

Parhaimmassa tapauksessa jopa lisää työpaikkoja.

Pasi Flinkman

– Jos Suomen markkina kehittyy paremmin ja kuluttajakysyntä kehittyy, niin se parantaa meidän edellytyksiä olla valmistavana maana mukana kilpailussa. Se auttaa säilyttämään työpaikkoja Suomessa ja parhaimmassa tapauksessa jopa lisää työpaikkoja, arvioi toimitusjohtaja Pasi Flinkman Orkla Confectionary & Snacks Finland Oy:stä.

Confectionary & Snacks Finland tuottaa muun muassa makeisia, keksejä sekä perunalastuja ja -pakasteita Jyväskylässä ja Ahvenamaalla.

Pasi Flikmanin mukaan veronpoisto tulee todennäköisesti laskemaan kuluttajahintoja ja aktivoimaan kauppaa sekä teollisuutta kehittämään uusia tuotteita ja investointeja.

Sipsitehtaan yt ei vaikuta makeistehtaaseen

Norjalaisella Orklalla on yli sata tehdasta eri maissa. Konserni työllistää noin 13.000 henkilöä pohjoismaissa, Baltiassa, Keski-Euroopassa ja Intiassa. Konsernin liikevaihto oli vuonna 2014 noin 3,15 miljardia euroa. Parhaillaan konserni arvioi tehdasverkoston tulevaisuutta ja muun muassa Ahvenamaan perunalastutehtaalla on meneillään yt-neuvottelut.

Orkla selvittää investoidaanko Taffel-sipsien tuotantoon Ahvenamaalla vai siirretäänkö valmistus muualle. Pasi Flinkmanin mukaan yt-neuvotteluilla ei ole vaikutusta samassa yhtiössä toimivan Pandan makeistehtaan toimintaan Vaajakoskella.

Hankalasti perittävä vero

Hallitus perui oman päätöksensä ja elintarvikkeiden sokeripitoisuuteen pohjautuvaa veroa ei säädetäkään.

Se olisi iso hallinnollinen taakka.

Merja Sandell

Hallituksen mukaan vero olisi hankala perittävä ja myös hankala laskettava.

– Se olisi iso hallinnollinen taakka, sokerivero pitäisi kohdistaa kaikkiin tuotteisiin, hedelmiinkin. Niissä taas on jo valmiiksi luontaista sokeria, mikä toisi suuria vaikeuksia lisätyn sokerin mittaamiseen, sanoo hallitusneuvos Merja Sandell valtiovarainministeriöstä.