1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Ryöstöyrityksen kohteeksi joutunut turva-alan yritys on maailmanlaajuinen jätti

Nettisivuillaan G4S mainostaa olevansa maailman suurin turvallisuusratkaisujen tarjoaja. Yhtiöllä on yli 600 000 työntekijää. Arvokuljetukset ovat vain yksi osa yrityksen toimintaa.

Ryöstöyrityksen kohde G4S-arvokuljetusauto. Kuva: Vesa Moilanen / Lehtikuva

G4S toimii yli sadassa maassa ja sen pääkonttori ja hallinto sijaitsevat Lontoossa. Suomessa yhtiö tunnetaan todennäköisesti parhaiten eri yritysten ja virastojen aulapalveluista. Tämän lisäksi yrityksen tarjontaan kuuluvat monet muut turva-alan palvelut arvokuljetuksista turvallisuuteen liittyvään tekniikkaan. 

Yritys mainostaa nettisivuillaan kuljettavansa käteistä rahaa, arvopapereita, tallenteita ja muuta vastaavaa arvo-omaisuutta. Siitä, mitä näistä oli ryöstön kohteeksi joutuneen kuljetuksen sisältönä ei ole kerrottu. G4S:n mukaan tiedottaminen on poliisin käsissä.

"Arvokuljetukset jatkuvassa seurannassa"

Yhtiön mukaan kaikki arvokuljetukset ovat jatkuvassa seurannassa, joten yrityksen kaluston ei pitäisi tulla ryöstetyksi ilman, että yhtiö tietää mikä on tilanne.

G4S:stä kerrotaan, että nytkin "jäi ryöstön yritykseksi". Nettisivujen mukaan arvokuljetuksia turvaavat koulutetut vartijat. Nyt tapahtuneesta tiedetään, että kuljetukseen osallistui vain yksi henkilö. Sitä onko kuljettajalla mukana aseistusta tai onko kuljetuksiin käytettävien autojen ohjaamot luodinkestäviä ei ole kerrottu.

G4S ei yhtiön edustajan mukaan halua kommentoida yhtiön arvokuljetusten käytäntöjä tai sitä onko henkilöstömäärä ryöstöjen varalle riittävä tiedon arkaluonteisuuden vuoksi.

Suomessa yritys työllistää pari tuhatta henkilöä.