1. yle.fi
  2. Yle Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Arvokuljetusten ryöstöt jäävät useimmiten yrityksiksi

2000-luvulla yrityksiä on ollut enemmän kuin onnistuneita tekoja. Vuoden 2013 lakimuutos teki rikoksen valmistelusta rangaistavaa.

Liedon raharyöstöyritys estettiin mittavalla poliisioperaatiolla. Kuva: Antero Lynne

Suomen Pankin rahankuljetusauto ryöstettiin helmikuussa 2007 Turun toimipisteen pihalla, kun autoa oltiin lastaamassa. Kolme naamioitunutta ryöstäjää yllätti rahankuljettajat näiden lastatessa autoa. Kuljettajia uhattiin käsiaseella ja heidän kätensä sidottiin. Kopla sai saaliikseen noin 1,5 miljoonaa euroa. Rahankuljetusyrityksen työntekijä toimitti rikollisille tiedot auton aikataulusta, reiteistä ja turvajärjestelyistä.

Lokakuussa 2007 rosvot saapuivat illan aikana kolmella ajoneuvolla Lietoon. Aseet ja muut välineet siirrettiin anastettuun, väärin rekisterikilvin varustettuun tila-autoon. Tekijät odottivat rahakuljetusauton saapumista asemissaan. Ennen kuin ryöstö tapahtui, tilannetta seurannut poliisin johto antoi kiinniottokäskyn. Tekijöiden autojen ollessa vielä parkkipaikalla, paikalle saapui kolme poliisien autoa ja tekijöiden autot pysäytettiin. Osa tekijöistä otettiin kiinni ja myöhemmin kaksi rikollisista napattiin Espanjassa.

Lisäksi Maarianhaminassa kaksi naamioitunutta miestä yritti ryöstää vuonna 2009 arvokuljetuksen, jonka lastina oli päiväkassa. Vapaalla ollut poliisi sai kuitenkin katkaistua pakomatkan. Vuonna 2006 Ahvenanmaalla tehtiin suuri raharyöstö. Naamioituneet ryöstäjät tunkeutuivat Ålandsbankenin autohalliin iltapäivällä. Ryöstäjillä oli automaattiaseet.

Loimaalla tavoiteltiin jättipottia

Poliisi otti neljä miestä kiinni huhtikuussa 2011 Loimaalla sijaitsevan marketin parkkipaikalta, missä heidän katsottiin odottavan arvokuljetusajoneuvoa. Miehet olivat aseistautuneita ja naamioituneita. Neljän räjähteillä ja konetuliaseilla varustautuneen miehen epäiltiin tavoitelleen lähes 1,5 miljoonan euron arvoista saalista. Loimaan tapaus on viimeisin ennen Salon torstaista hyökkäystä arvokuljetusautoon.

Poliisi oli seurannut Loimaan ryöstön valmistelua lähes vuoden ajan. Kaikilla syytetyillä oli aiempaa rikostaustaa. Osa heistä kytkeytyi vuonna 2007 Turussa Suomen Pankin konttorin pihalla tehtyyn arvokuljetuksen ryöstöön ja Liedossa tapahtuneeseen ryöstöyritykseen.

Jutuissa langetettiin tekijöille tuomioita.

Vuonna 2013 tuli voimaan lakimuutos, jonka mukaan törkeän henkeen tai terveyteen kohdistuvan rikoksen valmistelusta voi saada enimmillään neljä vuotta vankeutta. Panttivangin ottamisen ja törkeän ryöstön valmistelusta enimmäisrangaistus on kolme vuotta vankeutta. Valmistelu ei ollut ennen tätä rangaistavaa.