1. yle.fi
  2. Uutiset

Kiinan halpa teräs sekoittaa pelättyä pahemmin Euroopan markkinat

Kiinan rajusti kasvanut teräsvienti sekoittaa Euroopan ja Yhdysvaltain teräsmarkkinoita pelättyä pahemmin. Kun teräksen kysyntä Kiinassa heikkenee, viennin länteen uskotaan yhä lisääntyvän. Mitä ajattelee SSAB:n johto?

talous
Ohjaamohuone terästehtaalla.
Jari Järvinen / Yle

Kiina tuottaa peräti puolet koko maailman terästuotannosta. Kiinan teräksestä valtaosa käytetään rakentamiseen – tai on käytetty.

Nyt tilanne on muuttunut radikaalisti. Kiinassa rakentaminen vähenee, mikä merkitsee teräksen kysynnän supistumista.

Kun kysyntä omilla markkinoilla hiipuu, Kiinan terästä on alkanut työntyä massoittain Euroopan ja Yhdysvaltain markkinoille. Se on merkinnyt suuria vaikeuksia läntisille teräsyhtiöille kuten Rautaruukin ostaneelle ruotsalaiselle SSAB:lle.

Kiinan ryntäys pelättyä pahempi

– Kyllä Euroopassa tilanne on hankala. Kiinalaisen teräksen tuonti Eurooppaan viime vuonna oli selvästi isompi asia kuin ehkä vuoden alussa ajateltiin, SSAB:n Euroopan toimitusjohtaja Olavi Huhtala myöntää.

Hän ei usko, että tilanne helpottuu kovin äkkiä. Toki polkumyyntitutkimuksia on vireillä, ja joillekin tuotteille on asetettu jo polkumyyntitullejakin, mutta ylitarjontaa ne tuskin ratkaisevat.

Suomen Pankin siirtymätalouksien tutkimuslaitoksen ekonomisti Juuso Kaaresvirta huomauttaa, että Kiinan talous on muuttumassa siihen suuntaan, että yksityinen kulutus ja palvelusektori kasvavat jatkuvasti.

– Se merkitsee sitä, että investointien kasvu hidastuu tai jopa supistuu, Kaaresvirta täsmentää.

Toisin sanoen Kiinassa rakennetaan ja investoidaan yhä vähemmän. Rakentaminen ja investoinnit ovat kuluttaneet Kiinan käyttämästä teräksestä noin 80 prosenttia. Jatkossa terästä ei yksinkertaisesti enää tarvita niin paljon.

Teräsrullia
Teräsrullia SSAB:n Hämeenlinnan tehtaalla. Jari Järvinen / Yle

Kiinan talouskasvu heikkenemään päin

Kiinan talouden näkymät ovat nyt ehkä maailmantalouden suurin kysymysmerkki. Arvailut maan talouskasvusta pyörivät kaikkien huulilla, ja pörssikurssit heiluvat ylös ja alas. Mikä on BOFIT:in näkemys Kiinan taloustilanteesta tällä hetkellä?

– Meidän arviomme mukaan Kiinalla menee ennustetun kaltaisesti eli kasvu hidastuu. Se ei jää kuuden seitsemän prosentin tasolle vaan hitaammaksi. Markkinoiden odotukset kasvusta ovat olleet liian kovia, ja myös Kiina on asettanut itselleen liian kovia tavoitteita.

Kiina ei ainoa terästeollisuuden murhe

SSAB:n Euroopan toimitusjohtaja Olavi Huhtala sanoo, ettei Kiina ole terästeollisuuden ainoa ongelma. Alan näkymät ylipäätään ovat heikot, ja markkinoiden ennustaminen on vaikeaa.

– Markkinat ovat olleet poukkoilevia, Huhtala kuvailee.

Teräsrullia
Jari Järvinen / Yle

Rautaruukin ja SSAB:n toissa vuonna tapahtunut yhdistyminen on merkinnyt tuotannon jakamista ja selkeyttämistä Suomen ja Ruotsin yksiköiden välillä. Samalla se on merkinnyt jatkuvia yt-neuvotteluita ja väen vähentämistä.

Huhtalan mukaan vähennykset eivät johdu pelkästään yhtiöiden yhdistymisestä.

– Uudet vähennystarpeet johtuvat pitkälti siitä, että markkinatilanne on heikentynyt. Toimintaa pitää vaan tehostaa ja yksinkertaistaa. Päällekkäisyyksiä on karsittava, ja keskityttävä tekemään tiettyjä, tärkeitä asioita, Huhtala luettelee.

Pohjolan terästehtaiden harteilla on yhä turhan monta taakkaa. Kiinan paineiden lisäksi Euroopassakin on liikaa tehtaita, Pohjolan yhtiöt ovat turhan pieniä ja niiden taakkana on rankka menneisyys.

Eikä nopeasta noususta kannata edes uneksia ennen kuin rakentaminen ja laivojen teko pääsee taas kunnon vauhtiin. Siitä taas ei ole kovin vahvoja merkkejä.

Lue seuraavaksi