Raportti: Pekingissä nyt enemmän miljardöörejä kuin New Yorkissa

Kiinan pääkaupunki nousi nyt ykkössijalle ensimmäistä kertaa. Raportin mukaan Kiinan miljardöörien yhteenlaskettu varallisuus on lähes 1,3 biljoonaa euroa.

Ulkomaat
Kaksi polkupyöräilijää katsoo punaista urheiluautoa.
Diego Azubel / EPA

Peking on ensimmäistä kertaa ohittanut New Yorkin kaupungissa asuvien dollarimiljardöörien määrässä, kertoo kiinalaisen Hurun-yhtiön keskiviikkona julkaisema raportti (siirryt toiseen palveluun).

Pekingissä asuu raportin mukaan 100 miljardööriä, kun taas New Yorkissa heitä asuu vain 95. Kolmanneksi eniten miljardöörejä on Moskovassa. Hongkong on neljäntenä ja Kiinan Shanghai sekä Britannian Lontoo ovat listalla jaetulla viidennellä sijalla.

Raportin mukaan Pekingissä asuu nyt 32 uutta miljardööriä verrattuna viime vuoteen. New Yorkin miljardöörien määrä kasvoi vain neljällä.

Kiina on jo ohittanut Yhdysvallat miljardöörien määrässä ja pitää nyt kärkisijaa tällä listalla. Kaikkiaan Kiinassa asuu 568 miljardööriä ja Yhdysvalloissa 535. Raportin mukaan Kiinan miljardöörien yhteenlaskettu varallisuus on lähes 1,3 biljoonaa euroa, mikä vastaa suurin piirtein Australian bruttokansantuotetta.

Raportin mukaan juuri yli 40 prosenttia maailman alle 40-vuotiaista miljardööreistä asuu Kiinassa. Hurun huomautti, että Kiinan miljardöörien määrä kasvoi huolimatta maan talouden hidastumisesta ja osakemarkkinoiden arvon heikkenemisestä.

Maailmassa enemmän miljardöörejä kuin koskaan

Kiinan rikkain mies, kiinteistö- ja viihdeteollisuuspohatta Wang Jianlin on kuitenkin Hurunin mukaan vasta 21. rikkain. Hänen omaisuutensa arvo on yhtiön mukaan 23,5 miljardia euroa.

Suurin osa maailman miljardöörien kärkikymmeniköstä on edelleen yhdysvaltalaisia. Listan ensimmäisenä on Bill Gates, jonka varallisuuden arvo on noin 72,5 miljardia euroa. Toisena on sijoittaja Warren Buffet, jolla on varallisuutta vähän alle 62 miljardia euroa. Molemmat ovat yhdysvaltalaisia.

Wang Jianlin
Wang JianlinAlex Hofford / EPA

Kolmantena on espanjalainen muotipohatta Amancio Ortega, jonka varallisuuden arvo on noin 58 miljardia euroa.

Kaikkiaan maailmassa on raportin mukaan 2 188 miljardööriä, mikä on enemmän kuin koskaan.

Hurun on kiinalainen kustannusyhtiö, joka julkaisee vuosittaisen miljardöörilistansa lisäksi muun muassa luksuslehtiä. Monet muutkin tahot, kuten talousmedait Forbes ja Bloomberg, listaavat maailman rikkaimpia, ja niiden listat saattavat poiketa toisistaan tietojenkeruussa käytettävien menetelmien perusteella.

Lähteet: AP, Yle Uutiset