Puhutko poliisia? – Kun teflon napakympin näki

Jos kona joutuu kulmahuoneeseen mitalikahveille, on tiedossa vaikeuksia. Poliisin sisäinen kieli on täynnä lyhenteitä ja irvailua. Osa sanoista on todella hauskoja ennen kuin ajattelee, mitä niiden takana on.

Kotimaa
Näyttelijä Tenho Sauren komediasarjasta "Reinikainen".
Paas laittaen poliisikieli kirjan kansien väliin, saattaisi Reinikainen sanoa entiselle Liikkuvan poliisin viestintäpäällikkö Jussi Pohjoselle, joka on jo pitkään suunnitellut kirjoittavansa poliisislangista kirjan. Kuvassa näyttelijä Tenho Sauren komediasarjasta "Reinikainen".Antero Tenhunen / Yle

Poliisiasemalla on töissä kaikenlaista väkeä. Ylikommarrit ja kommarit pitävät huolta, että teltanvartijoilla ja konilla riittää puuhaa. Kommari on tietenkin komisario ja kona vanhempi konstaapeli, mutta teltanvartija tai leirintäalueen mies on seurausta ylikonstaapelin työasun olkalaatasta, joka muistuttaa telttaa.

Ylikonstaapeliparka on muutenkin usein vitsin kohde. Konstaapeleiden kesken ehkä ironisin ylikonstaapelihahmo on teflon. Teflon on kaveri, johon poliisikielellä kuvattuna keikka ei tartu. Hiukan työtä vieroksuva teflonmies väistelee keikkoja tai odottaa aina sitä seuraavaa keikkaa.

Pussihousut ja pikkutakki tulivat virkaohjeesta

Osa poliisin sisäisestä kielestä on vanhaa perua. Nykypoliisi ei välttämättä enää edes tiedä, että pikkutakki on ollut rikospoliisin lempinimi, koska poliisin virkaohjeessa jo aikoinaan sanottiin, että työasuun kuuluu pikkutakki.

Vanhat poliisijermut puhuvat vielä mielellään pussihousuista eli järjestyspoliisin konstaapeleista, jotka pukeutuivat ennen sotaa virkapukuun kuuluviin pussihousuihin. Nyt pussihousut ovat kadonneet päältä, mutta jääneet kieleen.

Nuoremmille konstaapeleille eli poliisiopiskelijoillekin on aina ollut hellittelynimiä. Poliisikoulussa henkilökunta on saattanut puhua smurffeista. Nimi kuvaa sekä hohtavan sinisiä haalareita, että hiukan hellyttäviä untuvikkoja touhuamassa kaikenlaista.

Vielä muutama vuosi sitten dallapee saattoi hoitaa keikan. Dallapee oli kihlakunnan poliisien hiukan vähättelevä kutsumanimi liikkuvalle poliisille eli LP:lle. Liikkuvaa poliisia ei enää ole, joten nimi Dallapé on nyt taas yksinomaan entisaikojen suosituin viihdeorkesterin omaisuutta.

Rupurallia sikaosastolla ja välillä ilmavalvontaa

Kuumana kesäisenä yönä pussihousujen konat saattavat ajaa taukoamatonta rupurallia. Rupu on poliisin asiakas, jonka henkilökohtainen hygienia on jo saattanut hiukan pettää voimakkaan päihteidenkäytön seurauksena.

Poliisimaijassa rupu joutuu sikaosastolle. Helsingissä rupu viedään esimerkiksi jötikkään, joka kuvaa järjestyspoliisiin Töölön putkaa.

Varsinkin kesäöinä ulkosalla sattuu ja tapahtuu. Napakymppi on poliisitehtävä, jossa vähintään kaksi kansalaista tavataan julkisella paikalla sukupuoliyhteydessä. Jos sukupuolisiveellisyyttä loukkaa yksittäinen ihminen, voi kyseessä olla popliinitakkimies, joka kättelee puistossa.

Poliisipartio saattaa tehtäviensä lomassa ilmoittaa hoitavansa myös ilmavalvontaa. Ilmavalvonta on partion poliisiautossa suorittama hetken lepotauko, jonka aikana silmät saattavat pudota pariksi minuutiksi kiinni.

Sampo jauhaa ja satelliitti poimii

Liikenteenvalvonnassa poliisi voi laittaa sammon jauhamaan. Kun sampo jauhaa, on vastaantulevan liikenteen tutka laitettu päälle. Tulosta alkaa tulla.

Nopeus- ja ajotapavalvontaa voidaan tehdä myös niin, että toinen auto tai moottoripyörä ajaa edellä mittaamassa nopeutta ja toinen pysäyttää. Tästä toisesta puhutaan silloin satelliittina.

Käsipysty taas on silloin, kun poliisi suorittaa kattavampaa ratsiaa. Silloin konstaapeli pysäyttelee ajoneuvoja tien varrella seisten ja käsimerkkejä näytellen.

Kun sakkoa sitten kirjoitetaan, päätyy asiakas yleensä pakettiautomallisessa poliisiautossa paperitöihin konttoriin tai toimistoon. Jos löytyy rattijuoppo eli rattis tai kaveri, jolla on haku päällä eli etsintäkuulutettu, matkustaa tämä sikaosastossa.

Auto, josta verot ovat maksamatta ja katsastus tekemättä, menettää rekisterikilvet. Poliisin kielessä kilven irrotus voi olla kilpirauhanen.

Uimamaisterin uinnit on uitu

Poliisin tehtävistä _kilikali _on epätoivoisen murtautujan ikkunan rikkominen kaljan tai tupakan toivossa. Kilikali saattaa olla niin sekaisin, että odottaa poliisia sen jälkeen kaupan tuulikaapissa tai löytyy sammuneena kylmäkaapin vierestä.

Poliisin sisäisessä kielessä dramaattisillakin ihmiskohtaloilla saattaa olla loivia ilmaisuja. Poliisi ei voi työssään tempautua toisten kohtaloihin tai suruun sisälle. Niinpä parvekkeelta hypännyt käytti pikahissiä ja humalassa hukkunut on uimamaisteri.

Jokaisen konan ja teltanvartijan pelko on joutua kulmahuoneeseen mitalikahveille. Kulmahuone on päällikön huone poliisitalon rauhallisessa kulmassa. Siellä kahvia ei juoda eikä mitaleita satele, vaan kun mitalikahvit on katettuna, tulee varsiharjaa eli rankat nuhteet raskaasta töppäyksestä.

_Juttua varten on haastateltu lakkautetun Liikkuvan poliisin entistä viestintäpäällikköä Jussi Pohjosta. Teltanvartija Pohjonen toimi poliisina yli 20 vuotta. Hän on kerännyt yli 200 sanan kokoelman poliisien käyttämästä kielestä ja suunnittelee kirjan kirjoittamista. _