Psykoterapeutti: Suhteen lopettaminen ilman selityksiä on henkistä väkivaltaa

Ghostaus eli suhteen päättäminen ilman selityksiä, katoamalla, johtuu siitä, että jättäjän on vaikea keskustella toisen kanssa ja kohdata tämän kipu suhteen päättyessä. Psykoterapeutti uskoo, että selittämättä loppuvissa suhteessa on ollut todennäköisesti jo aiemmin hankalaa jakaa syvempiä ja vaikeita asioita, ja jättäjän katoaminen on ollut odotettavissa.

ilmiöt
Avioero
Yle

Psykoterapeutti Antti Rantanen on kohdannut työssään ihmisiä, jotka on jätetty äkillisesti, ilman selityksiä. Kun puoliso tai seurustelukumppani lähtee ilman varoitusta eikä häneen saa enää yhteyttä, kyseessä on Rantasen mielestä henkinen väkivalta.

– Yhtäkkiä jätetyksi joutumista voi verrata läheisen hyvin yllättävään, traagiseen kuolemaan. Se on vielä monimutkaisempaa käsitellä, kun henkilö ei ole kuollut, vaan hänen tahtonsa on ollut kadota, Rantanen sanoo.

Ghostattu eli jätetty jää suhteen kestosta ja laadusta riippumatta usein pettymyksen, surun ja vihankin valtaan. Siitä on mahdollista toipua, mutta se vaatii paljon työtä. Ystävien lisäksi moni tarvitsee ammattiapua saadakseen erilaiset tunteensa käsiteltyä ja esimerkiksi itsesyytökset lakkaamaan.

Antti Rantasen luona on käynyt myös jättäjiä. Mikä saa haamuilijan lähtemään jälkiä jättämättä?

– Jättäjälle on ollut huomattavan vaikeaa kohdata kumppani suoraan ja hän on pyrkinyt mahdollisimman vähin äänin ja ilman kontaktia tekemään ratkaisunsa, Rantanen sanoo.

Suora vai välttävä loppu?

Jos parisuhde on sellainen, että siinä jaetaan huolia, ongelmia ja pyritään ratkomaan niitä, se myös yleensä päättyy suoraan kontaktiin. Tällöin kumppani myös pyrkii jollakin tavalla tukemaan toista, kun jättää tämän.

Rantanen muistuttaa, että suora, välitön ja kannustava vuorovaikutus tuottaa järkevämpiä ja joustavampia ratkaisuja, kun taas välttävä vuorovaikutus aiheuttaa ongelmia.

– Parisuhde, jossa ei jaeta syviä asioita, tai toinen osapuoli ei jaa niitä, on kärsinyt välttämisestä koko parisuhteen ajan. Ghostaaminen on vähän niin kuin loppuhuipennus ja oikestaan se leikkaa läpi koko parisuhteen. Toinen ei ole ikinä oikeastaan ollut edes paikalla, Rantanen kuvailee.

– On vaikeaa löytää hyvää yhteistyötä suhteessa, ratkoa ongelmia ja kehittää parisuhdetta, jos ei pysty jakamaan aitoja huolia, ongelmia, jopa vaikeitakin asioita. Tämä altistaa sille, että lopputulos voi olla hyvinkin karu ja yksi ääritapaus on se, että toinen katoaa kokonaan, Rantanen jatkaa.

Jättäjä voi masentua    

Psykoterapeutti Antti Rantanen sanoo, että suhteen päättymisen lopputulema ei ole jättäjän kannalta välttämättä sellainen kuin voisi ajatella. Jättäjä voi masentua eikä hän koekaan uutta elämäänsä onnelliseksi. Eri tilanteessa ovat tietenkin ne, jotka jättävät esimerkiksi väkivaltaisen puolison. Silloin on usein lähdettävä varoittamatta ja katkaistava yhteydenpito kokonaan.

– Jos lähtijä on helposti johdateltavissa ja jätetty vastustaa eroa, jättämisen voi joutua tekemään joskus rajustikin, Rantanen lisää.

Psykoterapeutti Antti Rantanen ei halua uskoa, että ghostaus eli parisuhteen päättäminen katoamalla ilman selityksiä, täyteen hiljaisuuteen, olisi yleistymässä.

– Toisaalta sosiaalinen media on tehnyt ihmisten kohtaamisen helpommaksi, jolloin nopeasti alkaneissa suhteissa myös hylkääminen saattaa tapahtua nopeasti, yhdellä klikkauksella, Rantanen sanoo.

Uusimmat uutiset puhelimeesi

Lataa Yle.fi-sovellus