yle.fi-etusivu

SuPerin Paavola: Katastrofaalinen hoitajatilanne monissa hoitolaitoksissa

Suomen lähi- ja perushoitajaliitto SuPerin puheenjohtaja Silja Paavolan mukaan monissa suomalaisissa hoitolaitoksissa alkaa olla katastrofaalinen hoitajatilanne. Hänen mielestään nykymitoituksin laitoksissa jäädään liian vähäisen henkilöstön varaan, jolloin vaaraantuu sekä asukkaiden arki, että hoitajien jaksaminen. Paavola sanoo, että myös vanhusten kotihoito on usein kestämättömästi mitoitettu.

Kotimaa
Silja Paavola
Yle

Sosiaali- ja terveyspuolen henkilöstö on jo vuosia koettanut viestiä hätäänsä päättäjille hoitokäytäntöjen luisumisesta epäeettiseen suuntaan, Suomen lähi- ja perushoitajaliiton puheenjohtaja Silja Paavola kertoo.

SuPerin mukaan henkilöstön vähyys ei anna mahdollisuutta hoitaa työtehtäviä kunnolla, ja hoiva-alalla työskentelee paljon väsyneitä ammattilaisia.

– Vasta nyt, kun omaiset ovat isommin alkaneet käyttää ääntään ja perehtyä hoidettavien tilanteisiin, meitä on alettu kuunnella, Paavola sanoo.

– Kun 20 asiakaspaikan hoitolaitoksessa on pärjättävä mitoituksen mukaisesti 13 työntekijän voimin, on helppo laskea paljonko käsipareja jää vuoroonsa. Työtä tehdään kolmessa vuorossa, ja viikkovapaat ja lomatkin ovat olemassa. Arkea pyörittää 2–3 hoitajaa kerrallaan, vieläpä ilman tukipalveluita, kertoo Superin puheenjohtaja Silja Paavola hoiva-alan ammattilaisten arjesta.

– Kahdenkymmenen paljon hoivaa tarvitsevan asukkaan hoitaminen ruoanlaiton, siivouksen ja pyykkäämisen ohessa nykyisillä henkilöstömäärillä on kestämätön tilanne. Se heijastuu suoraan arjen käytäntöihin ja henkilöstön uupumiseen, Paavola toteaa.

Puheenjohtaja tuntee liiton jäsenistön arjen. Paavola on itse työskennellyt Helsingin kaupungin palveluksessa hoitotyössä yli 30 vuotta vanhusten, lasten, akuuttihoidon, ja myös päihde- ja mielenterveyshoidon tehtävissä.

Turha kauhistella Romanian tietä

Paavolan mukaan Suomessa on turha kauhistella esimerkiksi Romaniasta kantautuvia kuulumisia hoitolaitosten karusta arjesta.

Kaikki tietävät, että meidän erikoissairaanhoitomme toimii hyvin. Sama hoidon taso on saatava sote-kenttään kautta linjan.

Silja Paavola

– Kun työväki väsyy, hoidettavien kunto heikkenee ja palkkaus laahaa, on yhtälö aika valmis, Paavola toteaa.

– Kaikki tietävät, että meidän erikoissairaanhoitomme toimii hyvin. Sama hoidon taso on saatava sote-kenttään kautta linjan. Sosiaalipuoleen on selkeästi satsattava, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola painottaa.

Paavola on huolissaan myös vanhusten kotihoidon lisääntymisestä. Selvitysten valossa on ilmeistä, että toiminnanohjausjärjestelmä ei toimi.

– Tosiasia on, että me elämme nykyisin vanhemmiksi, ja se haastaa hoivakenttää aivan uudella tavalla. Ei siitä kuitenkaan voi rangaista sen enempää ikääntyvää, kuin hänen hoitajaansakaan, puheenjohtaja Paavola muistuttaa.

Siun sote menee maaliin!

– Tällä hetkellä meillä on toiminnanohjausjärjestelmä, jossa ei katsota kokonaisuutta. Vain muutama prosentti järjestelmän käyttäjistä on selvillä isosta kuvasta. Meillä esimerkiksi myydään enemmän palvelu- ja hoitosuunnitelma-aikoja, kuin riittää työntekijöitä. Voi myös kysyä, seuraako järjestelmä oleellisia asioita, Paavola toteaa.

Pohjois-Karjalassa vieraillulla oleva puheenjohtaja uskoo Siun sote-malliin, jossa työntekijät otetaan mukaan järjestelmän kehittämiseen, ja tiedon kulku hoivakentän eri puolilta pyritään saamaan liikkeelle.

Meneepä valtakunnallinen sote-harjoitus maaliin tahi törmää jäävuoreen Titanicin tavoin, niin Siun sote kyllä menee maaliin.

Silja Paavola

– Meillä on edelleen aivan liikaa tätä, että hoiva-alan eri toimijat puurtavat tahoillaan, ja hoidettava joutuu oppailemaan avun perässä paikasta toiseen. Ihminen on saatava hoivan piiriin siten, että jossain nähdään koordinoidusti hänen koko tilanteensa. Siun sotessa on mahdollisuuksia tällaiseen toimintaan, Paavola uskoo.

Paavola näkee myös Siun soten kuntayhtymään perustuvan rahoitusmallin realistisena.

– Kyllä Siun sotella on tulevaisuus. Meneepä valtakunnallinen sote-harjoitus maaliin tahi törmää jäävuoreen Titanicin tavoin, niin Siun sote kyllä menee maaliin, SuPerin puheenjohtaja Silja Paavola totesi Liperissä vieraillessaan.