Neurologi moittii alkoholilain valmistelua – "terveysvaikutuksia ei ole arvioitu lainkaan"

Pohjois-Kymen sairaalan neurologian ylilääkärin Matti Nikkasen mukaan hallitus on jättänyt terveysvaikutusten arvioinnin tekemättä, kun se on valmistellut uutta alkoholilakia. Nikkasen mielestä helpompi alkoholin saatavuus lisää alkoholin kulutusta ja siten terveyshaittoja. Pahimmat uudet riskiryhmät ovat naiset ja ikääntyvät.

alkoholijuomat
Ostoksilla Alkossa.
Yle

Neurologian ylilääkäri kummastelee hallituksen aietta vapauttaa alkoholimyyntiä. Pohjois-Kymen sairaalan neurologian ylilääkärin Matti Nikkasen mukaan terveysvaikutuksia ei ole lakivalmistelussa lainkaan arvioitu.

Alkoholin helpompi saatavuus lisäisi valtavasti terveyshaittoja ja kasvattaisi tuntuvasti sairaanhoidon kustannuksia, Matti Nikkanen toteaa. Hänen mukaansa sen osoitti jo keskioluen vapauttaminen aikanaan:

– Saatavuuden helpottaminen yksiselitteisesti lisää alkoholin käyttöä, Nikkanen painottaa.

"Viinimaiden alkoholihaittoja vähätellään"

Nikkanen kummastelee, ettei terveyshaittoihin kiinnitetä uutta alkoholilakia valmisteltaessa lainkaan huomiota. Nikkasen mukaan niin sanotuissa sivistyneissä viinimaissa esiintyviä alkoholihaittojakin vähätellään.

– Nyt ollaan pelkästään purkamassa kilpailunormeja ilman, että terveysnäkökulmaan kiinnitetään lainkaan huomiota, Pohjois-Kymen sairaalan neurologian ylilääkäri Matti Nikkanen sanoo.

Nikkanen on huolissaan siitä, että alkoholi aiheuttaa vakavia terveysongelmia aivan uusille ihmisryhmille. Pahimmat uudet riskiryhmät ovat naiset ja ikääntyvät.

– Alkoholin aiheuttamista terveyshaitoista on runsaasti tutkimustietoa. Siksi ihmettelen, miksi vaikutusarviointia ei ole tehty, Matti Nikkanen kummeksuu.