1. yle.fi
  2. Uutiset

Itse tehty valaisin tuo säästöä ja persoonallista valoa – katso ideoita

Sisustuskäsitöistä tulee helposti mieleen torkkupeitot, liinat ja matot, mutta myös valaisimia voi tehdä itse. Siinä voi säästää sievoisen summan. Oman persoonallisen leiman saanti sisustukseen on itse tehden erittäin helppoa. Tarvikkeita löytyy ja vain mielikuvitus on rajana.

ilmiöt
Virkattuja erivärisiä valaisimia riippuu ryhmänä katosta
Virkattuja valaisimiaRaila Paavola / Yle

Kaikki alkoi siitä, kun aloin miettiä, mistä opiskelijapojan asuntoon löytyisi edullinen iso kattovalaisin. Tästä seurasi netin avaaminen ja hintojen kauhistelua. Pienempiä valaisimia kyllä löytyi edullisesti, muttei isoja ei. Piti siis selvittää, voiko sellaisen itse tehdä ja millä hinnalla.

Valistusta löytyi Taito-järjestöstä kouluttaja Marja-Liisa Katajalan luota. Aivan oikein, merkittäviä säästöjä voi saada itse tekemällä.

Varmasti isonkin valaisimen saa kympillä tehtyä.

Kouluttaja Marja-Liisa Katajala

– Varmasti isonkin valaisimen saa kympillä tehtyä, arvioi Katajala. Jumppapallon päälle vaikka kiertää tietyllä systeemillä narua tai lankaa liiman kanssa ympärille, antaa kuivua ja muotti sisältä pois. Saa hyvän ison valaisimen.

– Valmiita lamppu–johto -yhdistelmiä saa marketeista edullisesti, muutamasta eurosta ylöspäin, joten kokonaisuudelle ei tule paljoa hintaa, kannustaa Katajala.

Materiaalien kehityksellä uutta buustia

Joskus 1960–1970 -luvuilla lampunvarjostimia tehtiin kietomalla kehikon ympärille kirkasvärisistä muovinauhaa tai punomalla puulastunauhalla erilaisia varjostinkoppia. Jo vuosia sitten löytyi kuitenkin uusi materiaali, joka taipuu moneen – paperinaru.

Pallon päälle kovetettuja valaisimia.
Pallon päälle kovetettuja valaisimia.Raila Paavola / Yle

– Paperinaru on syrjäyttänyt esimerkiksi niinen, se on halpaa ja ekologista. Räsy on myös hauska, voi virkata kehikon ympärille omalla rennolla tyylillä uuden kankaan.

Muotin muodolla voi leikkiä

– Laita kaunismuotoinen kulho nurin, kelmua päälle, leikkele pitsiliina sopivaan kokoon, niin ettei tule vekkejä. Sitten kangas asetellaan liima–vesi -seoksella kulhon päälle ja annetaan kuivua, vinkkaa Marja-Liisa Katajala.

Monenlaiset muodot käyvät, kunhan muotin pinta on tiivis. Muotin poistaminen on suunniteltava etukäteen. Suunnitteluvaiheessa on syytä tietenkin muistaa lampun paloturvallisuus.

Tärkeää on, ettei lamppu saa koskettaa varjostinta.

Kouluttaja Marja-Liisa Katajala

– Tärkeää on, ettei lamppu saa koskettaa varjostinta. Nykyiset energiansäästö- ja led-lamput turvallisia, kertoo Marja-Liisa Katajala.

Lamppumuovia, pellavamassaa, trikookudetta

Valaisimen voi tehdä hyvin erilaisista materiaaleista. Paperinaru siis taipuu valaisimeksi muotin ympärillä, mutta myös virkkaamalla. Sisustuselementiksi käy vaikka paperinarusta virkattu kassi, joka roikkuu puutuolin selkänojalta, sisällä ledlamppusarja.

Taito-järjestön malli, Lumme-valaisin, on nopea toteuttaa. Siille on valmiit kaavat. Kappaleet leikataan lamppumuovista, neljä samanlaista osaa, jotka liitetään yhteen haaraniiteillä. Laitetaan lamppujohto paikoilleen ja se on valmis. Mallia voi tuunata vaikka värikkäällä johdolla.

Lamppumuovista rakennettuja valaisimia
Lamppumuovista rakennettuja valaisimia.Raila Paavola / Yle

Pellavapaperimassa-arkeista, jotka sisältävät pellavaa, pellavakuitua ja paperimassaa, voi tehdä tyylikkäitä varjostimia.

– Arkit revitään, liotetaan vedessä yön yli, jauhetaan maalisekoittimella ja leivotaan käsillä muotin päälle kuupan muoto. Lopputuloksena on kaunis valaisin, josta valo siivilöityy eläväpintaisen massan läpi. Näin voi tehdä isojakin valaisimia tai vaikka linnunmunanmuotoisia pöytävalaisimia.

– Massalla voi myös peittää rakennetta, esimerkiksi verkkoa. Lopuksi led-valot sisään ja valo siivilöityy jälleen kauniisti läpi.

Tuunaus jatkaa käyttöikää

Isoja pallovalaisimia on tehty paperinarusta jo vuosia. Niitä voi myös tuunata, jos haluaa muutosta. Pinnan voi maalata uuden väriseksi, sen voi leikata puoliksi ja vaikka yhdistää erikokoiset puoliskot kaksikerroksiseksi varjostimeksi tai tehdä kaksi samanlaista.

Jos ei halua käyttää kovettavia aineita, varjostimia voi tehdä vaikka virkkaamalla paksusta materiaalista ja käyttämällä virkkauksen sisällä vahvistavaa tukikudetta. Paperinarulla voi myös virkkaamalla päällystää monenlaisia rakenteita, valot vain sisään ja taas on jännittävä valaisin valmis. Kirpputorien kätköistä voi löytyä varjostinkehikoita, jotka kutsuvat inspiroitumaan.

Miten siis kävi toimittajan oman projektin? Ennenkuin ehdin saada asiasta tietoa, suunnitella ja hankkia materiaaleja isoon valaisimeen, oli opiskelijapoika jo löytänyt tarpeisiinsa sopivan valaisimen matkalla kotoa opiskelupaikkakunnalle. Tällä kertaa paras apu ei ollutkaan netissä. Oma valaisinprojektini jäi telakalle odottamaan syytä inspiroitua uudelleen.

Lue seuraavaksi