Vaasassa laitetaan kuusia jään alle – turot ovat ahventen keinopesiä

Miltei keskellä Vaasan kaupunkia Onkilahdessa upotetaan kuusenoksia jään alle. Kyseessä on projekti, jossa keinotekoisia kutualustoja eli turoja tekemällä pyritään saamaan ahven kutemaan paremmin myös rakennetussa ympäristössä.

luonto
Turoja eli keinotekoisia ahventen kutualustoja upotettiin Vaasan Onkilahteen parisenkymmentä.
Jussi Laine / Yle

Vaasan Onkilahdessa ollaan tartuttu ahventen kutuongelmiin tekemällä kaloille itse kutualustoja eli niin sanottuja turoja keskelle kaupunkia.

Turo on rakennettu joulukuusen kokoisesta pätkästä kuusta tai muutamista kuusenoksista, jotka työnnetään jään alle odottamaan ahventen kutua. Kalojen kutupaikat ovat kortilla rakennetuissa ympäristöissä.

– Ahvenet tarvitsevat mädin laskemiseen alustan, joka on irti pohjasta. Turot toimivat myös suojapaikkoina kaloille myöhemmin kudun jälkeen, kertoo kalatalouskonsulentti Juha Ojaharju Vapaa-ajankalastajien keskusjärjestöstä.

Turoja laskemassa olleet kalastajat arvelevat, ettei vastaavaa ole kokeiltu aiemmin muissa kaupungeissa.

Turoja eli keinotekoisia ahventen kutualustoja upotettiin Vaasan Onkilahteen parisenkymmentä.
Turo eli keinotekoinen kutualusta voi olla kokonainen kuusi tai se voidaan tehdä muutamasta oksasta.Jussi Laine / Yle

– Kutualueista on pulaa rakennetuissa ympäristöissä, ja siksi me olemmekin tehneet näin keinotekoisesti keinopesiä ahvenille, jotta ne saataisiin kutemaan tänne, Ojaharju sanoo.

Ahvenrikasta aluetta halutaan suojella

Lähes Vaasan keskustassa sijaitsevan Onkilahden pohjukan sanotaan olevan hyvää ahvenaluetta.

– Ahvenia tulee massoittain sillan alta keväisin, ja osa jää kesäksikin. Tässä näkee usein lapsia, vanhempia ja perheitä ongella, eli toivotaan, että tämä lisäisi myös heidän saaliitaan, kertoo Vaasa Pilkingsin puheenjohtaja Hannu Ala-Honkola.

Samaan aikaan Onkilahtea yritetään saada myös suojelluksi alueeksi eli vapaaksi verkkokalastuksesta. Ala-Honkola sanoo, että alue tulisi rauhoittaa sekä Onkilahdesta että hieman ulompaakin.

– Jos reitit tukitaan, kalat eivät pääse kutemaan tänne perälle saakka, vaan ne jäävät verkkoihin.