1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. parisuhde

Oma kulta naapurista vai ulkomailta? Ylen pariutumiskone kertoo, mistä suomalainen nappaa puolison

Kotiseuturakkaus näkyy vahvasti suomalaisten pariutumisessa, mutta moni löytää puolison myös ulkomailta. Ylen pariutumiskone kertoo, millaisia pareja Suomessa asuu ja miten tyypillinen sinun parisuhteesi on. Juttu on julkaistu maaliskuussa 2016.

parisuhde

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Pariutumiskone

pariutumiskone_main_img

Elätkö...?

Lähde: Tilastokeskus, Avio- ja avoparit asuinmaakunnan ja puolisoiden syntymämaakuntien mukaan 31.12.2014. Asuin- ja syntymämaakunnat on muutettu 1.1.2015 aluejaon mukaiseksi.

Kaikissa Suomen maakunnissa yleisin parisuhdetyyppi sekä avo- että avioparien kohdalla on sellainen, jossa molemmat osapuolet ovat syntyneet samassa maakunnassa ja asuivat siellä myös vuoden 2014 lopussa.

Tämä käy ilmi Ylen Tilastokeskukselta tilaamasta laajasta aineistosta, joka pitää sisällään Suomen kaikki lähes mijoona avioparia ja yli 333 000 avoparia.

Vahvimmin kotiseuturakkaus näkyy etelä-pohjanmaalaisissa, lappilaisissa ja kainuulaisissa avioliitoissa. Niistä noin 60 prosenttia on sellaisia pareja, joissa molemmat puolisot ovat samasta maakunnasta. Kainuussa ja Lapissa on sama tilanne myös avoliittojen kohdalla.

– Lappi ja Kainuu ovat muuttotappiollisia maakuntia, joten paikalliset solmivat paljon liittoja keskenään. Vaikka Lapissa syntynyt muuttaisi pitkänkin matkan esimerkiksi maaseudulta Rovaniemelle, hän pysyy silti saman maakunnan sisällä, sanoo Tilastokeskuksen yliaktuaari Marja-Liisa Helminen.

Tyypillisimmät avioparit Suomessa

Junan tuomat löytävät toisensa Uudellamaalla, Kanta- ja Päijät-Hämeessä

Kun taas etsitään suhteita, joissa kumpikaan osapuoli ei ole syntynyt siinä maakunnassa, jossa pari asui vuonna 2014, esiin nousevat Kanta- ja Päijät-Häme sekä Uusimaa. Junan tuomia avopareja näissä maakunnissa on lähes 30 prosenttia ja aviopareja lähes 40 prosenttia.

– Uudellemaalle muutetaan paljon opiskelun ja työn perässä. Myös Kanta- ja Päijät-Häme ovat saaneet muuttovoittoa koko 2000-luvun. Parit voivat olla myös vierekkäisistä maakunnista, vaikka matka itse paikkakuntien välillä ei olisikaan pitkä, Helminen sanoo

Tyypilliset avopaperit Suomessa

Ulkomailla syntyneet kumppanit vaikuttavat Etelä-Suomessa

Uudellamaalla toiseksi yleisin parisuhdetyyppi sekä avo- että avioliitoissa on sellainen, jossa suhteen molemmat osapuolet ovat syntyneet ulkomailla.

Tällaisia avoliittoja on Uudellamaalla 5 prosenttia kaikista alueen avoliitoista ja avioliittoja lähes 7 prosenttia kaikista avioliitoista.

Kun Uudellamaalla lasketaan yhteen suhteet, joissa molemmat tai toinen osapuoli on syntynyt ulkomailla, on avoparien osuus 14 prosenttia ja avioparien osuus 15 prosenttia.

Myös Varsinais-Suomessa, Kymenlaaksossa, Etelä-Karjalassa, Pirkanmaalla ja Ahvenanmaalla toiseksi yleisimmässä avioparityypissä molemmat kumppanit ovat ulkomailla syntyneitä.

Kaikissa näissä maakunnissa ulkomailla syntyneiden osuus väestöstä on noin 4-16 prosentin välillä.

Ulkomailla syntyneiden osuus väestöstä, %

Naiset muuttavat miehen perässä

Tilasto kertoo, että edelleen naiset muuttavat miehen syntymämaakuntaan avoliittoon.

– Jos ajatellaan ihmiskunnan historiaa, niin naiset ovat olleet niitä, jotka ovat siirtyneet paikkakunnalta toiselle. Tyttöjä on annettu avioliittoon miehen sukuun, ja naisia on myös ryöstetty. Se saattaa olla jotenkin kehityshistoriallisesti vaikuttava tekijä, että naiset ovat tietyllä tavalla sopeutuvaisempia, ja sen takia muuttaminen on ehkä heille helpompaa, sanoo Väestöliiton asiantuntija Anita Novitsky.

Uuttamaata ja Lappia lukuunottamatta kaikissa muissa maakunnissa toiseksi tyypillisin parisuhdekaava on sellainen, että avopari on asettunut miehen syntymämaakuntaan ja nainen on syntynyt jossain muussa maakunnassa tai ulkomailla.

Avioparien kohdalla sama asetelma toistuu Etelä-Karjalaa, Kymenlaaksoa, Pirkanmaata, Uuttamaata ja Varsinais-Suomea lukuunottamatta, joissa toiseksi yleisin aviosuhdetyyppi on ulkomailla syntyneiden solmima.

Lue kolmen pariskunnan tarinat. He kertovat, millaista rakkaus on eri puolilla Suomea.

Osa artikkelin sisällöstä ei ole välttämättä saavutettavissa esimerkiksi ruudunlukuohjelmalla.

Lue seuraavaksi