1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. Kotimaan uutiset

Poliisi: Arvokuljetusryöstön yrityksessä kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta – Autoa kohti ammuttiin

Turvallisuuspalveluja tarjoavan G4S-yhtiön arvokuljetusauto yritettiin ryöstää Valtatie 1:llä Salon Suomusjärvellä torstaina aamulla ennen kello yhdeksää. Tekijöistä tai heidän olinpaikastaan ei ole tietoa.

Uutisvideot: Poliisin tiedotustilaisuus arvokuljetusryöstöstä
Uutisvideot: Poliisin tiedotustilaisuus arvokuljetusryöstöstä

Arvokuljetusauton ryöstöyrityksessä torstaina oli kyse järjestäytyneestä rikollisuudesta, poliisi kertoi tiedotustilaisuudessa Turussa torstaina iltapäivällä. Tutkinta on siirtynyt Keskusrikospoliisille.

Tekijöistä tai heidän olinpaikastaan ei ole tietoa. Heitä etsitään Etelä-Suomen alueelta.

Turvallisuuspalveluja tarjoavan G4S-yhtiön arvokuljetusauto oli matkalla Turusta Helsinkiin, kun se yritettiin ryöstää Valtatie 1:llä Salon Suomusjärvellä torstaina aamulla ennen kello yhdeksää.

Silminnäkijä: Epäillyt ohjasivat liikennettä

Tekijät ovat poliisin arvion mukaan ajaneet useammalla ajoneuvolla kohti Helsinkiä. Tavoittaessaan arvokuljetusauton he ovat pysäyttäneet sen kuorma-auton avulla. Tekijät ovat jättäneet henkilöauton moottoritien kaistoille muun liikenteen estämiseksi, poliisi kertoi.

Sivullisen kertoman mukaan tekijät olisivat ohjanneet liikennettä moottoritiellä tapahtumapaikan ohitse sinisiin haalareihin pukeutuneena. Myöhemmin henkilöauto olisi sytytetty tuleen.

Ylikomisario Timo Malinen Lounais-Suomen poliisista arvioi aiemmin, että tekijöitä olisi ollut viisi tai kuusi. KRP:n ylikomisario Heikki Topi-Hulmi ei kuitenkaan vahvistanut tietoa. Hänen mukaansa mitään tietoa tekijöiden määrästä tai heidän avustajistaan ei vielä ole.

Poliisin aiemmin antamien tietojen mukaan osa tekijöistä olisi puhunut suomea, mutta tietoa ei vahvistettu.

Aseita käytettiin, kuljettaja ei loukkaantunut

Aiempien tietojen mukaan tekijöillä olisi ollut konetuliaseet, mutta poliisin mukaan tähän tietoon ei ole saatu vahvistusta.

– Aseita on varmuudella laukaistu, koska tapahtumapaikalta löytyi patruunoiden hylsyjä, mutta niiden perusteella ei pysty vielä päättelemään, minkälainen ase se on ollut, Timo Malinen sanoi tiedotustilaisuudessa.

Arvokuljetusautoa kohti on ammuttu ainakin tuulilasiin, mahdollisesti muuallekin, poliisi kertoi. Auton kuljettaja ei poliisin mukaan loukkaantunut tilanteessa. Autossa ei ollut muita henkilöitä.

Ryöstöyritys epäonnistui

Ryöstäjät eivät saaneet saalista. Poliisi ei halunnut tarkemmin kertoa, miksi ryöstö epäonnistui, vaan vetosi hyviin turvatoimiin ja turvallisuusyhtiön liikesalaisuuksiin. Auton lastista poliisi ei vielä osannut kertoa.

Poliisin terroripommiryhmä tutki autoja pommien varalta, mutta vielä ei ole varmuutta siitä, onko paikalla ollut räjähteitä.

Useita pakoautoja

Tekijät pakenivat paikalta sinisellä Mercedes Benz Vito-pakettiautolla ja harmaalla Ford Transit -pakettiautolla. Ne löytyivät hylättyinä muutaman sadan metrin päässä moottoritien levikealueelta.

Siitä tekijät ovat poliisin mukaan jatkaneet matkaa kahdella tai kolmella henkilöautolla. Kaikki autot ovat poliisin arvion mukaan todennäköisesti varastettuja.

Ilmoituksen ryöstöyrityksestä teki arvokuljetusauton kuljettaja. Myös sivulliset ilmoittivat poliisille ryöstöyrityksestä. Tekijät olivat jo paenneet, kun poliisiyksiköt saapuivat paikalle.

Liikenne Valtatie 1:llä oli torstaina aamupäivällä poikki molempiin suuntiin. Tie saatiin avattua liikenteelle kokonaan iltapäivällä.

Poliisi etsii tekijöitä ja toivoo silminnäkijöiden havaintoja vihjepuhelimeensa 040 371 3177 tai sähköpostilla tku.krp@poliisi.fi (siirryt toiseen palveluun).