Koe uusi yle.fi

Pohjan Hessu ennustaa: Kesäloma kannattaa pitää elokuussa

Raaseporissa Pohjan Kuovilan kylässä säätä luonnonilmiöistä ennustava Heikki "Hessu" Malmström povaa lämmintä vappua Uudellemaalle. Juhannus on sen sijaan kaksijakoinen: Länsi-Uudellamaalla lämmin, mutta pääkaupunkiseudulla ja Itä-Uudellamalla sateinen. Paras kesälomakuukausi on Hessun mukaan elokuu.

juhannus
Heikki "Hessu" Malmström maaliskuussa 2013.
Yle

Heikki "Hessu" Malmström on jälleen laatinut kevään ja kesän sääennusteensa. Kevättalvi jatkuu jo tutuksi tulleissa merkeissä. Maaliskuun puoliväliin asti on odotettavissa pikkupakkasta, nollakeliä ja iltapäivisin suojasäätä. Lunta satelee silloin tällöin, mutta ei suuria määriä. Lumitöitä saattaa kuitenkin vielä tänä talvena olla luvassa.

– Ennen pääsiäistä tulee myrsky, onko se sitten lumipyry vai vesisade, sitä ei tiedä, mutta myrsky kuitenkin. Pitkäperjantai on synkkä, sateinen päivä, mutta molemmat pääsiäispäivät ovat aurinkoisia, lämpimiä ja nättejä päiviä, Hessu uumoilee.

Kevät tulee kertarytinällä huhtikuussa

Huhtikuun alkupuoliskolla lämpötila pysyttelee edelleen sitkeästi nollan tienoilla. Kevät alkaa huhtikuun puolivälissä kertarytinällä, kun lämpötila pomppaa 10 ja 15 asteen välille. Vapuksi Malmström povaa niin ikään lämmintä säätä.

– Vappu on lämmin ja aurinkoinen. Toukokuun puolivälissä tulee jo erittäin lämpimiä päiviä, elohopea nousee yli 20 asteeseen. Ennen toukokuun loppua saattaa tulla pari hellepäivääkin. Kesäkuun ensimmäinen viikko on vielä hieno, kuiva ja lämmin. Sitten tulee pieni takatalvi, ei lunta sentään, mutta muuten kylmä keli. Lämpötila on siinä kymmenen asteen paikkeilla, säämies harmittelee.

Juhannuksena Hangossa paistaa, Helsingissä sataa

Juhannus on Hessun ennusteen mukaan kaksijakoinen. Hankoniemen ja Lohjan välisellä alueella juhannus on näillä näkymin aurinkoinen ja lämmin. Pääkaupunkiseudulta itään juhannus on sen sijaan sateinen. Kesäkuun loppu on kuitenkin poutainen.

– Elokuu on kesäloma-ajankohdaksi tänä vuonna paras. Oikea lämmin kesä alkaa vasta elokuusta ja sää jatkuu lämpimänä vielä syys- ja lokakuun. Kyllä se niin on, että kesä jatkuu aina vain kauemmin, Heikki "Hessu" Malmström toteaa ennusteen päätteeksi.