1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Paikallinen sopiminen jumittaa yks-neuvotteluja

Yhteiskuntasopimusneuvotteluiden osaksi siirretty paikallinen sopiminen on osoittautumassa odotetun vaikeaksi palaksi, kerrotaan Yle Uutisille neuvottelulähteistä. Paikallinen sopiminen pitäisi siivota pois pöydältä ennen kuin alkuperäiseen asialistaan päästään taas käsiksi.

Kuva: Kalevi Rytkölä / Yle

Kun hallitus viime viikolla linjasi, että paikallisen sopimisen pelisäännöistä voidaan sopia työmarkkinapöydissä, ajatus oli, että keskusjärjestöjen kesken sovittaisiin raamit ja sitten jatkettaisiin neuvotteluja itse asiasta eli yhteiskuntasopimuksesta. Paikallisen sopimisen yksityiskohdat voitaisiin sopia toisaalla ja vähemmän kiireisellä aikataululla.

Nyt on kuitenkin käymässä niin, että etukäteen ratkaisevaksi luonnehdittu kiriviikko on valumassa loppuun ilman paikallisen sopimisen raameja. Tosin neuvottelutahti on tiivis ja mahdollisuksien rajoissa on vielä, että asiat liikahtavat ennen kuin perjantai on illassaan.

Valmista aikaisintaan ensi viikolla

Kaikissa tapauksissa alkaa kuitenkin olla jo selvää, että jonkinlaisena henkisenä takarajana pidetty helmikuu ei riitä yhteiskuntasopimuksen tekoon. Mahdotonta sekään ei tosin ole, sillä kiitos karkauspäivän helmikuu jatkuu vielä maanantai-iltaan, mikä neuvottelupöydissä on pantu aavistuksen leikinomaisesti merkille.

Perjantaina saattaa siis jokin liikahtaa – tai sitten ei. Ja neuvotellaanko myös viikonloppuna, siitä eivät Yle Uutisten lähteet uskalla vielä lausua mitään varmaa.

Sipilä evästi eduskuntaryhmiä neuvottelutilanteesta

Pääministeri Juha Sipilä (kesk.) kiersi torstaina iltapäivällä eduskuntaryhmien kokouksissa kertomassa neuvottelutilanteesta. Aiemmin päivällä hallitus oli tavannut myös työmarkkinaosapuolia. Sipilän mukaan avoimia kysymyksiä on edelleen sekä yhteiskuntasopimuksen että paikallisen sopimisen osissa.

– En uskalla sanoa aikataulusta mitään, niin monasti olen veikannut neuvottelujen aikataulusta pieleen, Sipilä sanoi eduskunnassa.

Sipilän mielestä tärkeintä olisi päästä yhteisymmärrykseen paikallisesta sopimisesta. Myös SAK:n uudelleen esille ottama palkkojen nollalinja saa Sipilältä kannatusta.

– Meidän puolesta palkat voivat olla sopimuspöydässä. Jos saataisiin paikallisen sopimisen linjaukset, kustannuskykypaketti  ja palkat sovittua, niin oltaisiin jo aika pitkällä, pääministeri sanoi.