Seinäjoen krematorioremontti on valmis – yhä useampi vainaja tuhkataan

Seinäjoella yli vuoden kestänyt krematorioremontti on valmis. Väliaikaisesti Vaasassa tapahtunut vainajien tuhkaaminen siirtyy takaisin Seinäjoelle. Seinäjoen seurakunnassa tuhkausten määrä on kasvussa. Jo lähes puolet vainajista tuhkataan.

polttohautaus
Seinäjoen seurakunnan krematorio
Seinäjoen seurakunnan krematorio toimii automatiikalla.Pasi Takkunen/Yle

Seinäjoen seurakunnan krematorioremontti on valmistunut. Uudistustyö kesti reilun vuoden. Uudessa krematoriouunissa on aiempaa tehokkaampi poltin ja jälkipolttimella saadaan ulos menevästä savukaasusta puhtaampaa. Krematorion remontti maksoi seurakunnalla noin 700 000 euroa.

– Työturvallisuus parantuu, kun automatiikka vie arkun uuniin. Tuhkauksen jälkeinen arinan puhdistus tapahtuu myös automatiikalla. Aiemmin tuhkat kerättiin mekaanisesti, kertoo puistopäällikkö Esko Karttunen Seinäjoen seurakunnasta.

Yhä useampi vainaja tuhkataan

Tuhkaaminen on tilastojen mukaan yleistymässä koko maassa, niin myös Seinäjoella. Viime vuonna Seinäjoen seurakunnassa tuhkattiin yli 200 vainajaa, mikä on 48 prosenttia kaikista alueen vainajista. Viime vuonna tuhkaaminen tapahtui remontin vuoksi Vaasassa.

– Tuhkaukset ovat selvästi kasvussa. Tämä hautausmuoto ei ole enää pelottava tai kammoksuttava, kuten se ehkä oli aiemmin. Nyt se on yksi muoto muiden joukossa, toteaa Esko Karttunen.

Painetta naapurikunnista ja Keski-Pohjanmaalta

Seinäjoen krematorion ympäristölupa rajoittaa tuhkausten määrän 500 vuodessa. Syynä tähän on savukaasujen suodatuslaitteiston puuttuminen. Laitteistoa ei voida asentaa suojeltuun siunauskappeliin, jossa myös krematorio sijaitsee.

– Kyllä meillä on paineita tämän määrä kanssa. Yli 200 seinäjokelaista tuhkataan vuosittain, mutta meille olisi tulossa lisää vainajia tuhkattavaksi muualta maakunnasta ja jopa Kokkolasta ja Pietarsaaresta asti. Tarvetta olisi yli 500 tuhkaukselle, sanoo Esko Karttunen.

Tuhkaamisen ongelmia ratkaistu

Sydämentahdistajat ovat olleet ongelma krematoriossa Seinäjoella. Lisäksi kipupumput ja muut sähköiset laitteet kehossa aiheuttivat aiemmin päänvaivaa.

– Olemme päässeet Seinäjoen sairaanhoitopiirin kanssa sopimukseen, jonka mukaisesti tahdistajat ja muut laitteet, joissa on paristo sisällä, poistetaan vainajilta ennen tuhkausta. Nyt asia on kunnossa, sanoo Esko Karttunen.

Seinäjoen seurakunta on sopinut myös hautaustoimistojen ja arkkuvalmistajien kanssa paikallisesti, että maaliskuun alusta lähtien haudattavissa tai tuhkattavissa arkuissa ei ole keinokuituisia materiaaleja.