1. yle.fi
  2. Uutiset
  3. politiikka

Naton uusin karttaharjoitus perjantaina kansanedustajien pohdittavaksi – tietoa ei saa kertoa eteenpäin

Presidenttti Sauli Niinistön rajauksen mukaan vain Naton karttaharjoitukset, CMX-harjoitukset, linjaavat Suomen ulko- ja turvallisuuspoliittista linjaa. Ulkoministeriö ei kerro etukäteen harjoituksista.

Kuva: Mauritzio Gambarini / EPA

Eduskunnan ulkoasianvaliokunta saa huomenna perjantaina eteensä suunnitelmat Naton tämänvuotisista karttaharjoituksista. 

Presidentti Sauli Niinistö kertoi keskiviikkona, että toisin kuin sotilasharjoituksissa, Naton karttaharjoituksissa linjataan ja roolitetaan Suomen asema Nato-kumppanina.

– Ulkoministeriö valmistelee ne, koska niissä on ulko- ja turvallisuuspoliittinen sisältö, juuri se roolin valinta, presidentti sanoi tiedotustilaisuudessaan.

Ulkoasianvaliokunnan tai puolustusvaliokunnan jäsenet eivät saa kertoa eteenpäin saamistaan tiedoista, koska ne on julistettu salaisiksi.

"Päätetään perustuslain 50 §:n 3 momentin nojalla, että asian käsittelyyn osallistuvien valiokunnan jäsenten on noudatettava vaiteliaisuutta kertomuksen ja raportin osalta.", kerrotaan valiokunnan esityslistalla.

Tämä, kuten useimmat muutkin ulko- ja turvallisuuspolitiikkaan liittyvät asiat on leimattu punaisella salaiseksi.

Ulkoministeriön mukaan harjoituksista kertoo Nato

Naton CMX-harjoitukset on yleensä järjestetty maaliskuussa, siis lähiaikoina. Harjoituksista kertominen on keskistetty ulkoministeriön poliittisen osaston apulaispäällikölle, Timo Kantolalle.

Hän ei harjoitusten ajankohtaa vahvista eikä kerro Suomen roolista tämänvuotisissa harjoituksissa.

– Nato tiedottaa aikanaan asiasta. En lähde mukaan tähän keskusteluun, koska tämä on normaali käytäntö, jota täytyy kunnioittaa, Kantola perustelee.

Naton päämajasta sanotaan epävirallisesti, että luultavimmin CMX-harjoitukset ovat tänänkin vuonna maaliskuussa.

Nato tiedottaa harjoituksista aina vasta päivää ennen harjoitusten alkua.