Hallitus haluaa helpottaa parveketupakoinnin kieltämistä

Tupakkalain tiukennusten myötä sähkösavukkeet asetetaan samalle viivalle perinteisten savukkeiden kanssa.

tupakkatuotteet
mies polttaa parvekkeella tupakkaa.
Toni Pitkänen / Yle

Muun muassa sähkösavukkeita ja parveketupakointia suitsitaan uusilla säädöksillä toukokuun lopulta lähtien. Hallitus jätti torstaina eduskunnalle esityksensä (siirryt toiseen palveluun) uudeksi tupakkalaiksi.

Sähkösavukkeet ollaan asettamassa pitkälti samalle viivalle perinteisten savukkeiden kanssa. Esimerkiksi ostamisen ikäraja olisi sama.

Tällä hetkellä Suomessa ei saa myydä nikotiinia sisältäviä sähkösavukkeita ilman lääkelupaa, mutta niitä voi tilata netin kautta. Jatkossa sähkösavukkeita voisi ostaa kaupasta tavallisen tupakan tapaan, vaan ei enää verkosta: kaikkien tupakkatuotteiden etämyynti aiotaan kieltää.

Lausuntokierroksella olleessa esityksessä ehdotettiin, etteivät sähkösavukkeet saisi sisältää mitään makuaineita. Nyt ollaan kieltämässä ainoastaan "tunnusomaisia tuoksuja ja makuja", kuten mentolia sekä karkki- ja hedelmämakuja.

Lisäksi tupakkapakkauksiin on tulossa pakollisia teksti- ja kuvavaroituksia, jotka peittävät 65 % pakkauksesta.

Taloyhtiöille ollaan antamassa entistä helpompaa mahdollisuutta hakea kunnalta tupakointikieltoa parvekkeille ja muille ulkoalueille.

Kunnan viranomainen voisi määrätä kiellon esimerkiksi sillä perusteella, että savua kulkeutuu parvekkeelta toiselle. Vielä tällä hetkellä kiellon asettaminen edellyttää terveyshaitan osoittamista.

EU-direktiivin pohjalta uudistettava tupakkalaki on tulossa voimaan 20. toukokuuta. Kaikkien EU-maiden on pantava täytäntöön direktiivi viimeistään tuolloin.