yle.fi-etusivu

"Palkkaa ennemmin asennetta kuin taitoja" – Henkilöstöoppia haetaan maitotiloille rapakon takaa

Suomalaisille maitotilallisille on tarjottu tällä viikolla henkilöstöjohtamisen oppia maailman huipulta. Yhdysvaltalainen henkilöstökonsultti Lindell Whitelockilla on yli 50 vuoden kokemus maitoteollisuudesta ja hänen oppejaan ja tietojaan on tarvittu lähes sadassa maassa.

Kotimaa
Lehmiä.
Yle

Lindell Whitelock sanoi maitotilaa hoitaneelle isälleen yli 50 vuotta sitten, että hän haluaa kunnon koulutuksen ja ei tule olemaan lehmien kanssa missään tekemisissä.

Tilanpito oli ennen elämäntapa, mutta nyt se on bisnestä.

Lindell Whitelock

Opiskelemaan hän lähtikin mutta vain päätyäkseen pian perustamaan oman maitotilan kotiseudulleen. Vuosien kasvun jälkeen edessä oli tilan myynti ja uusi ura maidontuotannon asiantuntijana ja etenkin maitotilojen henkilöstöjohtamisen kehittäjänä.

Whitelock kertoo työskennelleensä 89 maassa, joista Suomi on nyt viimeisin. Suomeen miehen houkuttelivat Maitoyrittäjien yhdistys ja Proagria Oulu luennoimaan isojen maitotilojen henkilöstöön liittyvistä asioista.

Tilakoon kasvu lisää henkilöstöjohtamisen haasteita

Whitelock ennustaa, että tilakoot kasvavat Suomessa vauhdikkaasti kuten muuallakin maailmassa. Kehitys tuo haasteita myös työntekijätarpeeseen ja tilojen johtamiseen.

– Olen täällä juuri siksi. Tilanpito oli ennen elämäntapa, mutta nyt se on bisnestä ja tilaa on myös johdettava sen mukaisesti.

Yhdysvaltalainen Lindell Whitelock luennoin Limingassa maitotilojen johtamisesta.
Henkilökonsultti Lindell Whitelock.Yle

Whitelockin mukaan Suomessakin maitotalouden eteenpäin vievä voima on tulevaisuudessa isot, satojen lehmien maitotilat.

– Tärkeintä Suomessa ja myös muissakin maissa on toiminnan tehostaminen. Tilaan käytetyistä rahoista on saatava maksimaalinen hyöty, sillä taskuun jäävä raha ratkaisee toiminnan tulevaisuuden.

Asenne ratkaisee

Whitelock on työskennellyt Yhdysvalloissa maitotilalla, jossa on 2 800 lehmää ja 65 työntekijää. Suomessa vastaaviin lukuihin ei luonnollisestikaan päästä, mutta ulkopuolisia työntekijöitä tarvitaan täälläkin isoimmilla tiloilla.

– Henkilöstöä palkatessa työntekijän asenne on kaikkein tärkein. Taitoja voit opettaa, mutta asenteen muuttaminen onkin jo vaikeampaa, Whitelock opastaa.

Kokenut konkari korostaa myös palautteen, koulutuksen ja ohjauksen merkitystä.

Tilaan käytetyistä rahoista on saatava maksimaalinen hyöty.

Lindell Whitelock

– Ne lisäävät työntekijän tuntemusta omasta arvostuksestaan ja hänen tekemästään työstä. Jos työntekijää ei noteeraa lainkaan, se syö hänen motivaatiotaan ja työtehoaan.

Suurtilalliset seurasivat tarkasti jenkkikonsultin esitystä

Tampereella, Siilinjärvellä ja Limingassa järjestetyille johtamisseminaareille on osallistunut kymmeniä tilallisia, joilla jo on ulkopuolista työvoimaa tai ketkä harkitsevat laajentamista ja henkilökunnan palkkaamista.

Yksi Pohjois-Pohjanmaalle Liminkaan tulleista tilallisista on Kruunupyyssä Kokkolan seudulla lähes 700 eläimen tilaa pitävä Mats Broända.

Hän työllistää yhdessä tilan kolmen muun osakkaan kanssa viisi ulkopuolista työntekijää. Broändan mukaan työntekijöiden palkkaamisessa pätee vanha sananlasku.

Ensimmäisen palkkaaminen on vaikeinta.

Mats Broända

– Ensimmäisen palkkaaminen on vaikeinta, mutta sen jälkeen se on helpompaa.

Siikalatvan Rantsilassa 120 lehmän tilaa vaimonsa kanssa pitävä Jukka Ojantakanen ei vielä ole ulkopuolisia palkollisia tarvinnut, mutta pitää palkkausta todennäköisenä.

– Nytkin työntekijälle tuntuisi jo olevan tarvetta, mutta jos toiminta tästä vielä laajenee niin silloin on palkattava lisäapua.

Whitelockin luento lämmitti miehen mieltä.

– Tosi hienoa, että tänne saadaan näin kovan tason asiantuntijoita maailmalta.